Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Pytania i odpowiedzi
Inżynieria produktów żywnościowych
Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
4863 razy
Pytanie 121
do antyseptyków należy:
Nizyna
Natamycyna
Pytanie 122
antyoksydanty chronią produkt przed szkodliwym działaniem:
tlenu
Pytanie 123
utlenianie tłuszczów nazywamy:
jełczeniem
Pytanie 124
jeśli chcemy przedłużyć trwałość smalca (która wynosi 1 rok) dodaje się do niego:
majeranku
Pytanie 125
tokoferole, flawonoidy, wit. A należą do przeciwutleniaczy:
naturalnych
Pytanie 126
natomiast estry kwasu galusowego, butylohydroksytoluen należy do przeciwutleniaczy:
syntetycznych
Pytanie 127
substancje zagęszczające:
zwiększają lepkość produktów spożywczych
Pytanie 128
substancje żelujące:
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
Pytanie 129
guma arabska, agar i pektyna to:
substancja zagęszczająca
Pytanie 130
skrobia, fosforany, guma guar i arabska to:
substancje żelujące
Pytanie 131
guma arabska:
uczula
Pytanie 132
korzeń mydlnicy jest:
substancje przeciwdziałające pienieniu
Pytanie 133
związki krzemoorganiczne to:
substancje przeciwdziałające pienieniu
Pytanie 134
barwniki syntetyczne
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
muszą być opisane na opakowaniu
Pytanie 135
barwniki naturalne
łatwo ulegają rozkładowi
Pytanie 136
do fałszowania pieczywa ciemnego stosuje się:
karmel siarczynowy
Pytanie 137
barwnik fioletowy stosuje się do:
mięsa
Pytanie 138
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
uwodornienie sacharydów
Pytanie 139
Funkcje sacharozy:
słodząca
konserwująca
zagęszczająca
Pytanie 140
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
laktoza
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Fiszki
Pobierz PDF