Inżynieria produktów żywnościowych

egzamin

Zawodowe, powtórzenie. 157 pytań.

Z punktu widzenia inżynierii materiałowej produkty dzielimy na:
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców, których cechy i właściwości zostały zmodyfikowane przez dobraną obróbkę termiczną to grupa
1
Produkty o zaprogramowanych właściwościach i cechach i wywodzące się z surowców spożywczych należą do grupy
2
określenia Tailored, skrojony na miarę, dopasowany do potrzeb dotyczą grupy:
2
Produkty uzyskane z wyizolowanych składników, niekoniecznie spożywczych, poprzez ich odpowiednie skomponowanie i poddanie obróbce to grupa
3
Do grupy 3 pasuje określenie
engineered
mleko spożywcze jest przedstawicielem grupy
1
zabielacz do kawy jest przedstawicielem grupy:
3
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
2
surogat to:
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
3
zabielacz do kawy produkuje się z:
białka roślinnego
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
alg
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
do pasz zwierząt
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
gazu ziemnego
ropy naftowej
węgla brunatnego
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
kazeiniany
białko roślinne
substancje aromatyzujące
nietradycyjne nośniki energii to:
mikrofale
podczerwień
pole magnetyczne
ogrzewanie omowe
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
dwutlenek węgla
ciekły azot
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
napromieniowane

Inne tryby nauki

Możesz wyświetlić pytania w formie Testu, Testu z odpowiedziami lub Fiszek.