Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Pytania i odpowiedzi
Inżynieria produktów żywnościowych
Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
4861 razy
Pytanie 101
Współczynnik A.D.I wyraża się w jednostce
mg/ kg masy ciała
Pytanie 102
Rozwinięcie skrótu A.D.I:
Akceptowalne dzienne pobranie
Pytanie 103
"Food additive" to:
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
Pytanie 104
Przykładem food addictive są:
typowe związki chemiczne
fosforany
substancje identyczne z naturalnymi
B- karoten
skrobia modyfikowana
niektóre substancje naturalne
Pytanie 105
"Food ingredients" to
składniki dodane do żywności
Pytanie 106
Przykładami food ingredients są
cukier
sól
skrobia
Pytanie 107
Food constituens
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
Pytanie 108
przykładem food constituents są
białko
woda
tłuszcz
witamina C
Pytanie 109
food compounds to:
składniki odżywcze żywności
Pytanie 110
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
substancji przedłużających trwałość żywności
Pytanie 111
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
substancje zagęszczające i żelujące
emulgatory
Pytanie 112
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
barwniki
aromaty i substancje smakowe
substancje słodzące
Pytanie 113
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
dodatków wzbogacających
Pytanie 114
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
enzymy
nośniki
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
gazy
witaminy
Pytanie 115
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
fizjologiczne
biochemiczne
chemiczne
fizyczne
mikrobiologiczne
Pytanie 116
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
drobnoustrojów
Pytanie 117
do żywności nie można dodać więcej niż:
2 konserwanty
Pytanie 118
substancje konserwujące:
nie mogą reagować ze składnikami żywności
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
Pytanie 119
antyseptyki są wytwarzane;
na drodze syntezy chemicznej
Pytanie 120
Antybiotyki produkowane są:
przez drobnoustroje
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Fiszki
Pobierz PDF