Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Pytania i odpowiedzi
Inżynieria produktów żywnościowych
Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
4865 razy
Pytanie 141
a największym:
cukier inwertowany
Pytanie 142
Guma arabska służy do:
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
Pytanie 143
Surogat to:
namiastka żywności
Pytanie 144
Przykłady surogatu:
zabielacz do kawy
kawa zbożowa
miód sztuczny
margaryna
produkty z soi
Pytanie 145
Wśród substancji spożywczych z niejadalnych części roślin wyróżniamy
żelatyna
agar
Pytanie 146
NNKT (zawarte w pełnowartościowym białku) to:
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Pytanie 147
Zmianę aktywności genów występujących w danym organizmie jak pierwszą zastosowano w 1994 roku w:
pomidorze
Pytanie 148
świecący tytoń otrzymuje się poprzez połączenie genów:
tytoniu i robaczka świętojańskiego
Pytanie 149
soję o smaku orzeszka ziemnego otrzymuje się poprzez "połączenie" :
soi i orzeszka ziemnego
Pytanie 150
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia pochodzi z dnia:
25 sierpnia 2006
Pytanie 151
GMF to:
genetycznie modyfikowana żywność
Pytanie 152
Produkty radiacyjne oznaczone są znakiem:
Radura
symbolem zielonego kwiatka
napis: "radiacyjnie utrwalony"
Pytanie 153
czy wszystkie produkty poddane radiacji muszą być oznakowane:
nie
Pytanie 154
Tzw. Lista pozytywna dotyczy
produktów, które mogą zostać poddane napromieniowaniu
Pytanie 155
Żywność syntetyczna:
nie jest korzystna dla zdrowia
Pytanie 156
Sacharoza to disacharyd zbudowany z:
fruktozy i glukozy
Pytanie 157
W Polsce radiacyjne napromieniowanie żywności jest:
dozwolone
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Fiszki
Pobierz PDF