Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 2602 razy
Z punktu widzenia inżynierii materiałowej produkty dzielimy na:
Produkty wywodzące się z substancji organicznych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z substancji nieorganicznych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców, których cechy i właściwości zostały zmodyfikowane przez dobraną obróbkę termiczną to grupa
3
2
1
1
Produkty o zaprogramowanych właściwościach i cechach i wywodzące się z surowców spożywczych należą do grupy
3
1
2
2
określenia Tailored, skrojony na miarę, dopasowany do potrzeb dotyczą grupy:
3
2
1
2
Produkty uzyskane z wyizolowanych składników, niekoniecznie spożywczych, poprzez ich odpowiednie skomponowanie i poddanie obróbce to grupa
3
2
1
3
Do grupy 3 pasuje określenie
engineered
reengineered
tailored
engineered
mleko spożywcze jest przedstawicielem grupy
1
2
3
1
zabielacz do kawy jest przedstawicielem grupy:
1
2
3
3
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
2
3
1
2
surogat to:
substancje spożywcze z części niejadalnych
białko z organizmów jednokomórkowych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
2
1
3
3
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
białka roślinnego
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
alg
glonów
soji
alg
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
jako dodatki do żywności
do pasz zwierząt
jako dodatki do pasz i żywności
do pasz zwierząt
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
biodiesla
gazu ziemnego
węgla brunatnego
sacharozy
ropy naftowej
gazu ziemnego
węgla brunatnego
ropy naftowej
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
kazeiniany
białko roślinne
glutaminiany
substancje wzmacniające smak
białko zwierzęce
substancje aromatyzujące
kazeiniany
białko roślinne
substancje aromatyzujące
nietradycyjne nośniki energii to:
pole magnetyczne
ogrzewanie omowe
mikrofale
ogrzewanie otwartym płomieniem
podczerwień
pole magnetyczne
ogrzewanie omowe
mikrofale
podczerwień
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
dwutlenek węgla
ozon
ciekły azot
tlenek węgla
dwutlenek węgla
ciekły azot
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
ogrzewanie
napromieniowane
napromieniowane

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby