Test: Inżynieria produktów żywnościowych

egzamin

REKLAMA
Z punktu widzenia inżynierii materiałowej produkty dzielimy na:
Produkty wywodzące się z substancji nieorganicznych
Produkty wywodzące się z substancji organicznych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
{"qId":1, "cId":1, "tId":16710}
Produkty wywodzące się z surowców, których cechy i właściwości zostały zmodyfikowane przez dobraną obróbkę termiczną to grupa
1
3
2
{"qId":2, "cId":1, "tId":16710}
Produkty o zaprogramowanych właściwościach i cechach i wywodzące się z surowców spożywczych należą do grupy
3
1
2
{"qId":3, "cId":1, "tId":16710}
określenia Tailored, skrojony na miarę, dopasowany do potrzeb dotyczą grupy:
2
3
1
{"qId":4, "cId":1, "tId":16710}
Produkty uzyskane z wyizolowanych składników, niekoniecznie spożywczych, poprzez ich odpowiednie skomponowanie i poddanie obróbce to grupa
2
3
1
{"qId":5, "cId":1, "tId":16710}
REKLAMA
Do grupy 3 pasuje określenie
tailored
reengineered
engineered
{"qId":6, "cId":1, "tId":16710}
mleko spożywcze jest przedstawicielem grupy
3
1
2
{"qId":7, "cId":1, "tId":16710}
zabielacz do kawy jest przedstawicielem grupy:
1
3
2
{"qId":8, "cId":1, "tId":16710}
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
1
3
2
{"qId":9, "cId":1, "tId":16710}
REKLAMA
surogat to:
substancje spożywcze z części niejadalnych
białko z organizmów jednokomórkowych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
{"qId":10, "cId":1, "tId":16710}
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
1
3
2
{"qId":11, "cId":1, "tId":16710}
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
{"qId":12, "cId":1, "tId":16710}
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
alg
soji
glonów
{"qId":13, "cId":1, "tId":16710}
REKLAMA