Pytania i odpowiedzi

Inżynieria produktów żywnościowych

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 4860 razy
Pytanie 81
wędzenie ciepłe odbywa się w temperaturze
22-40 C
Pytanie 82
wędzenie gorące odbywa się w temperaturze:
45C
Pytanie 83
podczas kwaszenia wykorzystywany jest (w 1-1,5%):
kwas mlekowy
Pytanie 84
w wyniku przerobu cukru przez bakterie powstaje
kwas mlekowy
Pytanie 85
Drgania dźwiękowe stosowane są do usuwania z powietrza:
dymów
Pytanie 86
podczas użycia metod radiacyjnych:
nie wydziela się ciepło
wydziela się niewielka ilość ciepła
Pytanie 87
Niskie dawki radiacyjne mieszczą się w zakresie
do 1 kilogreja
Pytanie 88
średnia dawka mieści się w zakresie:
1-10 kilogreja
Pytanie 89
Wysokie:
10-50 kilogreja
Pytanie 90
Dawki wysokie :
nie mogą być w powszechnym użytku
Pytanie 91
Metoda kombinowana inaczej nazywana jest technologią:
płotków
Pytanie 92
promieniowanie radiacyjne niszczy:
wszystkie stadia organizmów
Pytanie 93
stosowanie radiacji w żywności spowodowało:
zmniejszeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
Pytanie 94
Rozporządzenie w sprawie napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym pochodzi z dnia:
20 czerwca 2007
Pytanie 95
rozporządzenie to dotyczyło
środków spożywczych poddanych napromieniowaniu
maksymalnych dopuszczalnych dawek
źródeł promieniowania
opakowań
procedur
przewozu z państw "trzecich"
Pytanie 96
Produkty radiacyjne:
muszą być oznakowane
Pytanie 97
Najwięcej produktów możliwych do napromieniowania jest w:
krajach afrykańskich
Pytanie 98
Obrót utrwaloną radiacyjnie żywnością zakazany jest w:
Niemczech
Pytanie 99
W Polsce można napromieniować
Cebulę
Czosnek
Pieczarki
Ziemniaki
Przyprawy
Suszone warzywa
Pytanie 100
Podstawowym wyróżnikiem oceny bezpieczeństwa substancji dodatkowych do żywności jest:
A.D.I

Powiązane tematy

#studia #kudelka