Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 6683 razy
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony homopolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
kwas klawulanowy
nokardicyna A
tienamycyna
cefamycyna
nokardicyna A
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
aldehyd octowy
lakton
diacetyl
metyloketon
diacetyl
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
rozpuszczają się w wodzie
są to związki niskocząsteczkowe
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
słodowania
fermentacji
dofermentowania
zacierania
zacierania
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Producentem botrykocenu jest...
pleśń Botryococcus brauni
glon Duneliela salina
glon Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
glon Botryococcus brauni
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
penicylin naturalnych
izomerazy glukozowwej
acylazy penicylinowej
streptomycyny
acylazy penicylinowej
Saccharomyces pastorianus to
drożdże fermentacji górnej
drożdże fermentacji dolnej
drozdże dzikie
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji dolnej
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
alfa-glukanaza
alfa-amylaza
beta-amylaza
gluko-amylaza
alfa-amylaza
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
bezwzględnych beztlenowców
anaerobów fakultatywnych
obligatoryjnych anaerobów
fakultatywnych aerobów
obligatoryjnych anaerobów
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
laktony
Metyloketony
kwas asparaginowy
diacetyl
Metyloketony
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać odpowiednich lipaz
dodać chlorku wapnia
dodać azotanów
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać chlorku wapnia
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
podpuszczka
izomeraza glukozy
bromelaina
oksydaza glukozowa
bromelaina
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
wysoka aktywność enzymów glikolizy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. niska aktywność inwertazy
. niska aktywność inwertazy

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby