Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5046 razy
Guma ksantanowa to typ polimeru:
prosty heteropolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
nokardicyna A
cefamycyna
kwas klawulanowy
tienamycyna
nokardicyna A
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
aldehyd octowy
diacetyl
metyloketon
lakton
diacetyl
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
rozpuszczają się w wodzie
są to związki niskocząsteczkowe
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
dofermentowania
fermentacji
zacierania
słodowania
zacierania
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Producentem botrykocenu jest...
bakteria Cupriavidus metallidurans
glon Duneliela salina
pleśń Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
streptomycyny
acylazy penicylinowej
izomerazy glukozowwej
penicylin naturalnych
acylazy penicylinowej
Saccharomyces pastorianus to
drożdże fermentacji górnej
drożdże fermentacji dolnej
drozdże dzikie
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji dolnej
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
beta-amylaza
gluko-amylaza
alfa-glukanaza
alfa-amylaza
alfa-amylaza
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
obligatoryjnych anaerobów
fakultatywnych aerobów
anaerobów fakultatywnych
bezwzględnych beztlenowców
obligatoryjnych anaerobów
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
laktony
diacetyl
kwas asparaginowy
Metyloketony
Metyloketony
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać azotanów
dodać odpowiednich lipaz
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać chlorku wapnia
dodać chlorku wapnia
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
podpuszczka
bromelaina
izomeraza glukozy
oksydaza glukozowa
bromelaina
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
wysoka aktywność enzymów glikolizy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. niska aktywność inwertazy
. niska aktywność inwertazy

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby