Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5018 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na procesie koagulacji bialek mleka
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu młóta od zacieru
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
SCO
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty błony mitochondrium
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
liposomy
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
. jako nawóz bakteryjny
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Unipotentne
Multipotentne
Totipotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
garbniki chmielowe
. beta-lupulon
alfa-humulon
myrcen
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
promieniowców
grzybów
grzybów niższych
bakterii
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
. systemem badania jakości produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
produkcji octu metoda generatorową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactococcus
Lactobacillus
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactococcus
Leuconostoc
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
wszystkie wymienione
etanol
kwas octowy
kwas cytrynowy
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
monobaktamów
cefalosporyn
karbapemów
aminoglikozydów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby