Strona 1

Biotechnologia 2

Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu młóta od zacieru
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
SCO
kwasu asparaginowego
kwasu cytrynowego
kwasu glutaminowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
składniki ściany komórkowej
liposomy
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
fragmenty błony mitochondrium
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Totipotentne
Multipotentne
Unipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość

Powiązane tematy

#biotechnologia