Strona 1

Biotechnologia 2

Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na procesie koagulacji bialek mleka
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu młóta od zacieru
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
SCO
kwasu cytrynowego
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty błony mitochondrium
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
liposomy
składniki ściany komórkowej
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
w procesi bioaugmentacji
. jako nawóz bakteryjny
jako bioinsektycyd
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Multipotentne
Pluripotentne
Totipotentne
Unipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp