Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na procesie koagulacji bialek mleka
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu młóta od zacieru
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu osadów gorących
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu asparaginowego
SCO
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
składniki ściany komórkowej
fragmenty błony mitochondrium
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Totipotentne
Multipotentne
Unipotentne
Pluripotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa