Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5059 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
w wyniku wymywania wodą młóta
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
SCO
kwasu cytrynowego
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
fragmenty błony mitochondrium
liposomy
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako bioinsektycyd
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
w procesi bioaugmentacji
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Totipotentne
Unipotentne
Pluripotentne
Multipotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
. beta-lupulon
garbniki chmielowe
myrcen
alfa-humulon
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana jest dziedziczna
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
leczenie ma charakter zachowawczy
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów niższych
bakterii
grzybów
promieniowców
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
procedurą kontroli jakości wody
. systemem badania jakości produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Leuconostoc
Lactococcus
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactococcus
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas cytrynowy
etanol
wszystkie wymienione
kwas octowy
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wytwarzania sideroforów
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
aminoglikozydów
cefalosporyn
monobaktamów
karbapemów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby