Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Inżynieria produktów żywnościowych
Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
4866 razy
do antyseptyków należy:
kwas benzoesowy i jego sól sodowa
Nizyna
bezwodnik kwasu siarkowego
Natamycyna
Azotany i azotyny
kwas sorbowy
Nizyna
Natamycyna
antyoksydanty chronią produkt przed szkodliwym działaniem:
tlenu
środków chemicznych
mikroorganizmów
tlenu
utlenianie tłuszczów nazywamy:
ciemnieniem
jełczeniem
brunatnieniem
jełczeniem
jeśli chcemy przedłużyć trwałość smalca (która wynosi 1 rok) dodaje się do niego:
pietruszki
marchewki
majeranku
majeranku
tokoferole, flawonoidy, wit. A należą do przeciwutleniaczy:
syntetycznych
naturalnych
naturalnych
natomiast estry kwasu galusowego, butylohydroksytoluen należy do przeciwutleniaczy:
syntetycznych
naturalnych
syntetycznych
substancje zagęszczające:
zmniejszają lepkość produktów spożywczych
zwiększają lepkość produktów spożywczych
zwiększają lepkość produktów spożywczych
substancje żelujące:
zwiększają lepkość produktu
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
guma arabska, agar i pektyna to:
substancja żelująca
substancja zagęszczająca
substancja zagęszczająca
skrobia, fosforany, guma guar i arabska to:
substancje żelujące
substancje zagęszczające
substancje żelujące
guma arabska:
nie jest środkiem uczulającym
uczula
uczula
korzeń mydlnicy jest:
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancją wspomagającą pienienie
substancje przeciwdziałające pienieniu
związki krzemoorganiczne to:
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancje wspomagające pienienie
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancje przeciwdziałające pienieniu
barwniki syntetyczne
nie muszą być opisane na opakowaniu
muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
mogą być dodane do żywności dla dzieci
muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
barwniki naturalne
łatwo ulegają rozkładowi
trudno ulegają rozkładowi
łatwo ulegają rozkładowi
do fałszowania pieczywa ciemnego stosuje się:
betanina
żółcień pomarańczowa
beta karoten
karmel siarczynowy
karmel siarczynowy
barwnik fioletowy stosuje się do:
mięsa
pieczywa
nabiału
mięsa
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
uwodornienie sacharydów
nitrowanie aminokwasów
odwodornienie sacharydów
uwodornienie sacharydów
Funkcje sacharozy:
konserwująca
zagęszczająca
słodząca
konserwująca
zagęszczająca
słodząca
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
fruktoza
laktoza
sacharoza
laktoza
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie