Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 4865 razy
Współczynnik A.D.I wyraża się w jednostce
mg/ kg masy ciała
mg
g/ kg masy ciała
mg/ kg masy ciała
Rozwinięcie skrótu A.D.I:
Akceptowane roczne pobranie
Adaptatywne dzienne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
"Food additive" to:
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym)
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
Przykładem food addictive są:
niektóre substancje naturalne
formalina
substancje identyczne z naturalnymi
fosforany
skrobia modyfikowana
B- karoten
formaldehyd
typowe związki chemiczne
niektóre substancje naturalne
substancje identyczne z naturalnymi
fosforany
skrobia modyfikowana
B- karoten
typowe związki chemiczne
"Food ingredients" to
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki dodane do żywności
Przykładami food ingredients są
azotany
cukier
sól
fosforany
skrobia
cukier
sól
skrobia
Food constituens
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
przykładem food constituents są
tłuszcz
witamina C
woda
żółtko
białko
tłuszcz
witamina C
woda
białko
food compounds to:
składniki odżywcze żywności
charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
dodatków kształtujących strukturę
dodatków wzbogacających
substancji przedłużających trwałość żywności
substancji przedłużających trwałość żywności
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
substancje zagęszczające i żelujące
emulgatory
barwniki
regulatory kwasowości
witaminy
substancje zagęszczające i żelujące
emulgatory
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
enzymy
barwniki
aromaty i substancje smakowe
substancje słodzące
nośniki
barwniki
aromaty i substancje smakowe
substancje słodzące
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
pomocniczych dodatków do żywności
dodatków wzbogacających
substancji kształtujących cechy sensoryczne
dodatków wzbogacających
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
substancje powierzchniowe
nośniki
witaminy
enzymy
gazy
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
ciała stałe
nośniki
witaminy
enzymy
gazy
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
chemiczne
mechaniczne
biochemiczne
biologiczne
fizjologiczne
mikrobiologiczne
fizyczne
chemiczne
biochemiczne
fizjologiczne
mikrobiologiczne
fizyczne
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
drobnoustrojów
temperatury
wilgoci
drobnoustrojów
do żywności nie można dodać więcej niż:
2 konserwanty
1 konserwant
można dodać ile się chce
3 konserwanty
2 konserwanty
substancje konserwujące:
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
mogą reagować ze składnikami żywności
nie mogą reagować ze składnikami żywności
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
antyseptyki są wytwarzane;
przez bakterie
na drodze syntezy chemicznej
na drodze syntezy chemicznej
Antybiotyki produkowane są:
przez drobnoustroje
na drodze syntezy chemicznej
przez drobnoustroje

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby