Pytania i odpowiedzi

Inżynieria produktów żywnościowych

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 2602 razy
Pytanie 21
GMO musi spełniać takie warunki jak:
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
Pytanie 22
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
60%
Pytanie 23
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
Pomidorze
dojrzewanie
mięknięcie
Pytanie 24
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Pytanie 25
Możliwe kombinacje w tworzeniu organizmów o układach nieistniejących dotąd w naturze:
roślinne + roślinne
zwierzęce + zwierzęce
roślinne+ zwierzęce/ ludzkie
ludzie + zwierzęce
Pytanie 26
kuloodporne kamizelki wykorzystują połączenie genów:
pająka i kozy
Pytanie 27
Kraje o największym areale upraw GMO:
USA
Argentyna
Brazylia
Indie
Chiny
Kanada
Pytanie 28
Największe uprawy GMO:
Soja
Kukurydza
Bawełna
Rzepak
Pytanie 29
Globalny areał upraw GMO wg rodzaju modyfikacji dzielimy na;
odporność na herbicydy
odporność na szkodniki
tolerancja na herbicydy/ na szkodniki
Pytanie 30
Pierwsza modyfikowana myszka:
chorowała i dostała raka
Pytanie 31
Polacy wykorzystywali transgeniczną świnię:
do przeszczepów
Pytanie 32
transgeniczne kury znoszą jaja zawierające
przeciwciała i ludzki interferon
Pytanie 33
Rozporządzenie w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz oraz w w sprawie możliwości śledzenia i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych pochodzi z dnia:
22 września 2003
Pytanie 34
Rozporządzenie w sprawie transgenicznego przemieszczenia organizmów genetycznie zmodyfikowanych podchodzi z dnia:
15 lipca 2003
Pytanie 35
GMF (genetycznie zmodyfikowana żywność) to żywność:
zawierająca GMO
składająca się z GMO
wytworzona z GMO
Pytanie 36
żywność GMF musi zostać oznaczona w przypadku zawartości powyżej:
0,9%
Pytanie 37
Wśród metod fizycznych polegających na wykorzystaniu niskich temperatur wyróżniamy
chłodzenie
zamrażanie
Pytanie 38
a wśród wysokich temperatur:
pasteryzacj
sterylizacja
szuszenie
liofilizacja
Tyndalizacja
Pytanie 39
liofilizacja to;
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
Pytanie 40
Chemiczne metody utrwalania:
solenie
cukrzenie
marynowanie
peklowanie
zastosowanie środków konserwujących

Powiązane tematy

#studia #kudelka