Pytania i odpowiedzi

Wstępny

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 8203 razy
Pytanie 101
piwo posiada smak
przyjemny
przyjemny
przyjemny
Pytanie 102
piwo
posiada wartości odżywcze
Pytanie 103
w skład ekstraktu decydującego o wartości odżywczej wchodzą:
związki azowe
witaminy z grupy B
związki cukrowe
Pytanie 104
piwo syntezuje się przez fermentację:
brzeczki piwnej pod wpływem enzymów drożdży piwowarskich
Pytanie 105
brzeczkę piwną sporządza się z:
słodu browarniczego
chmielu
wody
Pytanie 106
barwa piwa (ciemne i jasne) zależy od
sposobu suszenia słodu
Pytanie 107
piwo przelane do naczynia powinno wykazywać
dobre nasycenie CO2
Powinno szczypać w język
Pytanie 108
piana ponad nalanym piwem powinna trzymać się;
2-3 min
Pytanie 109
składniki występujęce w warzywach, nie występujące w owocach
fitoncydy
alkaloidy
Pytanie 110
fitanocydy to;
naturalne antybiotyki
Pytanie 111
alkaloidy to:
związki aromatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
Pytanie 112
pasteryzacja i sterylizacja to metoda przedłużania trwałości:
termiczna
Pytanie 113
blanszowanie to:
zanóżanie warzyw we wrzątku
Pytanie 114
jako konserwanty chemiczne warzyw możemy wyróżnić:
kwas benzoesowy
kwas siarkowy
kwas sorbowy
Pytanie 115
zbyt ciemna barwa owoców spowodowana jest:
enzymatycznym brunatnieniem
Pytanie 116
temperatura przechowywania nie powinna być wyższa niż;
8 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
6 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
Pytanie 117
kwasowość miareczkowa mleka powinna mieścić się w zakresie;
6,0- 7,5 stopni SH
Pytanie 118
pH mleka powinna wynosić:
6,6- 6,8
Pytanie 119
gęstość mleka powinna wynosić [g/cm3]:
mniej niż 1,028
Pytanie 120
punkt zamarzania mleka nie powinien być wyższy niż:
-0,512 C

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam