Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Pytania i odpowiedzi
Wstępny
Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
8201 razy
Pytanie 81
alkohole o zawartości etanolu poniżej 18% to alkohole słabe, a powyżej 18% to alkohole:
mocne
Pytanie 82
spirytusy otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej surowców zawierających:
skrobię
Pytanie 83
spirytus surowy to produkt destylacji:
odfermentowanych zacierów
brzeczy gorzelniczych
Pytanie 84
moc spirytusu melasowego wynosi:
92%
Pytanie 85
moc spirytusu ziemniaczanego i zbożowego
88%
Pytanie 86
spirytus owocowy posiada alkoholu;
65-75%
Pytanie 87
minimalna objętość alkoholu w wódkach wynosi;
15%
Pytanie 88
maksymalna objętość alkoholu w wódkach wynosi:
80%
Pytanie 89
moszcz to:
świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny
Pytanie 90
wódki dzielimy na czyste i gatunkowe, gatunkowe to np.
jin
Koniak
Pytanie 91
wina otrzymuje się przez fermentację alkoholową:
winogron
moszczu winogronowego
owoców
Pytanie 92
wina białe otrzymuje się poprzez:
fermentację alkoholową moszczów otrzymanych przez wytłoczenia soku z owoców
Pytanie 93
wina czerwone otrzymuje się poprzez fermentację:
miazgi (czyli całych rozdrobnionych owoców)
Pytanie 94
moc win waha się w zakresie
8-14%
Pytanie 95
w zależności od ilości cukru wyróżniamy wina:
słodkie
półsłodkie
wytrawne
itd
Pytanie 96
w butelkach wina z korkiem dopuszcza się
pył korkowy
niewielka obecność okruchów korka
Pytanie 97
miód pitny posiada moc:
9-18%
Pytanie 98
surowcem charakterystycznym miodów pitnych jest:
miód pszczeli
Pytanie 99
Brzeczka miodowa to:
rozcieńczony miód pszczeli , z ewentualnym dodatkiem chmielu i przypraw korzennych
Pytanie 100
piwo
ma pewną wartość odżywczą
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Fiszki
Pobierz PDF