Strona 1

Wstępny

Pytanie 1
Cukier otrzymuje się z:
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
buraków ćwikłowych
Pytanie 2
Cukier stosuje się jako;
środek słodzący
barwnik
środek utrwalający produkty
Pytanie 3
Cechy cukru pierwszej kategorii:
bez obcych smaków i posmaków
barwa kremowa
zlepione kryształy
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
barwa biała
Pytanie 4
Cukier drugiej kategorii
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez zlepków, grudek
roztwory tworzą zawiesinę
barwa klarownie biała
obecne zlepki, grudki
bez obcych zapachów i posmaków
Pytanie 5
Cukier trzeciej kategorii:
barwa jasnokremowa
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
nie skleja się
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
barwa biała
może się lekko sklejać
Pytanie 6
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 2 kategoria
Pytanie 7
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
Pytanie 8
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp