Wstępny

Uek egzamin

Zawodowe, powtórzenie. 226 pytań.

REKLAMA
Cukier otrzymuje się z:
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
barwa biała
kryształy bez zlepków i grudek
Cukier drugiej kategorii
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
Cukier trzeciej kategorii:
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
może się lekko sklejać
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru roślin
nektaru i spadzi
spadzi
Miody nektarowe w większości są
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
płynny
krupiec to miód
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
REKLAMA

Inne tryby nauki

Możesz wyświetlić pytania w formie Testu, Testu z odpowiedziami lub Fiszek.