Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Pytania i odpowiedzi
Wstępny
Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
8205 razy
Pytanie 121
ilość drobnoustrojów w mleku nie powinna przekraczać
100 000
Pytanie 122
komórek somatycznych w mleku nie może być więcej niż;
400 000
Pytanie 123
obecność aflatoksyny jest:
niedopuszczalna
Pytanie 124
podczas transportu temperatura mleka nie może być wyższa niż;
10 stopni
Pytanie 125
mleko krowie może powodować u ludzi:
cukrzycę
anemię
Pytanie 126
strawność i przyswajalność białka w mleku krowim jest
najlepsza
Pytanie 127
laktoza to
glukoza + galaktoza
Pytanie 128
mleko kwaśne powstaje w wyniku fementacji:
wymuszonej
Pytanie 129
maślanka jest produktem ubocznym przy produkcji:
masła
Pytanie 130
jogurt jest otrzymywany z:
pasteryzowanego mleka zagęszczanego
Pytanie 131
Kefir pochodzi z:
Kaukazu
Pytanie 132
kefir otrzymuje się w wyniku fermentacji;
alkoholowej
Pytanie 133
tlenek borowy i krzemionka
obniżają właściwości chemiczne
Pytanie 134
tlenek glinowy
podwyższa odporność chemiczną
podwyższa odporność termiczną
Pytanie 135
utwardzaczami metali mogą być
CaO
MgO
PbO
BeO
Pytanie 136
Topnikami mogą być:
K2O
Na2O
Pytanie 137
Zawartość PbO w szkłach kryształowych wynosi
powyżej 18%
Pytanie 138
Topniki
mogą powodować zmianę barwy
Pytanie 139
Gliny pospolite posiadają barwę
żółtą
Pytanie 140
Gliny szlachetne posiadają barwę
białą
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Fiszki
Pobierz PDF