Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 6689 razy
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
penicyliny
tienamycyna
cefalosporyny
kwas klawuranowy
cefalosporyny
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
śmietana
biogurt
jogurt
masło
jogurt
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
ph
starter
napowietrzenie
temperatura
ph
Ficyna to enzym :
mikrobiologiczny
roślinny
bakteryjny
grzybowy
roślinny
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
streptomycyny
cefalosporyny C
penicyliny G
cefamycyny
streptomycyny
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
semisyntetycznych penicylin
kwasu itakonowego
D- aminokwasów
L-Glu
D- aminokwasów
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Aspergillus oryzae
Rhizomucor mienei
Bacillus subtilis
Penicillium expansium
Rhizomucor mienei
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
monohydratazy
oksydazy o funkcji mieszanej
oksygenazy o funkcji mieszanej
peroksydazy
oksygenazy o funkcji mieszanej
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Aspergillus itaconicus
Clostridium acetobutylicum
Leuconostoc messenteroides
Azotobacter vinelandil
Clostridium acetobutylicum
W produkcji jadalnych szczepionek wykorzystuje się:
Bacillus thurigensis
Agrobacterium thurigensis
Arthrobacter tumefaciens
Agrobacterium tumefaciens
Agrobacterium tumefaciens
Antracykliny, to pochodne
aminokwasów
cukrowe
lipidowe
peptydowe
cukrowe
Przeciwciała monoklonalne chimeryczne, to:
przeciwciała monoklonalne ludzkie
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
przeciwciała, w którym większość ł. polipeptydowego pochodzi od myszy
inaczej przeciwciała humanizowane
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
Otrzymywanie alkoholu etylowego z żyta obejmuje etapy:
słodowanie żyta, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
hydroliza chemiczna, fermentacja, destylacja
obróbka termiczna żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
Tyrotrycyna, to antybiotyk
aminoglikozydowy produkowany przez Streptomyces sp.
monocykliczny produkowany przez promieniowce z rodzaju Nocardia
karbapernowy produkowany przez promieniowce
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
. Rola Mucor circinelloides w biotechnologii polega na..:
produkcji białka
wykorzystaniu w hydroksylacji steroli
produkcji SCO
wykorzystaniu do otrzymania polisacharydów
produkcji SCO
Guma ksantanowa jest produkowana biotechnologicznie z wykorzystaniem:
Xanthomonas campestris
Aureobasidium pullulans
Pseudomonas elodea
Leuconostoc mesensteroides
Xanthomonas campestris
Jedną z dróg otrzymywania waniliny jest transformacja mikrobiologiczna lignin (...) całokomórkowy biokatalizator:
eukariotyczny o aktywności depolimerazy ligninowej
grzyby białej zgnilizny drzew, w których komórkach jest (...) ligninowa
bakterie o aktywności hydroksylazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby