Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11814 razy
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nasycona
stała i nienasycona
ciekła i nienasycona
ciekła i nasycona
stała i nasycona
Reakcja zmydlania to:
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
Próba akroleinowa
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak nasycony to wydziela sie akroleina
jak nie nasycony to wrze
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak tłuszcz to tylko wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
Akroleina
bezbarwna
zielona
drażniący zapach
słodka
gorzka
zapach świeżych frytek
bez smaku
bezbarwna
drażniący zapach
bez smaku
Reakcja addycji w tłuszczach
tylko tłuszcze nienasycone
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie chlorku miedzi
tylko tłuszcze nasycone
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
zmydlanie tłuszczu
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nienasycone
utwardzanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nienasycone
tłuszcze nie odbarwiają
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
tłoczenie na zimno
ekstrakację
zmaślanie
tłoczenie na gorąco
rafinację
tłoczenie na zimno
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
Tłoczenie na zimno:
niewielka ilość oleju
olej niezdatny do spożycia
dużo oleju
olej wysokiej jakości
olej niskiej jakości
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
olej czysty i jasny
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
wydostają się również składniki niepożądane
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Najwięcej NNKT zawiera:
smalec
tran
olej słonecznikowy
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
masło
olej sojowy
tran
olej słonecznikowy
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
olej sojowy
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje jadalne
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
mieszaniny węglowodorów
Zmydlanie tłuszczów to:
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
takie coś nie istnieje
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Wysalanie tłuszczu to:
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
produkcja tłuszczów stałych
produkcja tłuszczów ciekłych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
otrzymywanie oleju
otrzymywanie margaryny
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
otrzymywanie margaryny
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
w procesie hydrolizy
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda