Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 16118 razy
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nienasycona
ciekła i nasycona
ciekła i nienasycona
stała i nasycona
stała i nasycona
Reakcja zmydlania to:
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
Próba akroleinowa
jak nasycony to wydziela sie akroleina
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
jak tłuszcz to tylko wrze
jak nie nasycony to wrze
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
Akroleina
bezbarwna
zielona
zapach świeżych frytek
drażniący zapach
słodka
bez smaku
gorzka
bezbarwna
drażniący zapach
bez smaku
Reakcja addycji w tłuszczach
odbarwienie wody bromowej
odbarwienie chlorku miedzi
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nienasycone
zmydlanie tłuszczu
tylko tłuszcze nasycone
utwardzanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nienasycone
utwardzanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nasycone
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nienasycone
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nienasycone
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
zmaślanie
tłoczenie na gorąco
ekstrakację
tłoczenie na zimno
rafinację
tłoczenie na gorąco
ekstrakację
tłoczenie na zimno
Tłoczenie na zimno:
olej niezdatny do spożycia
dużo oleju
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
olej niskiej jakości
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
Tłoczenie na gorąco
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
niewielkie ilości oleju
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Najwięcej NNKT zawiera:
olej sojowy
olej rzepakowy
smalec
tran
masło
oliwa z oliwek
olej słonecznikowy
olej sojowy
olej rzepakowy
tran
oliwa z oliwek
olej słonecznikowy
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane z wody mineralnej
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje jadalne
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
mieszaniny węglowodorów
Zmydlanie tłuszczów to:
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
takie coś nie istnieje
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
produkcja tłuszczów ciekłych
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
otrzymywanie oleju
otrzymywanie margaryny
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymywanie margaryny
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie hydrolizy
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
w procesie utwardzania
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
w procesie utwardzania
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda