Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11640 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(IV)
woda
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
ROH
R1COOR2
RCOOH
CnH2n+1OH
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
maślan butylu
octan etylu
propionian propylu
octan propylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji papieru toaletowego
produkcji środków owadobójczych
produkcji leków i benzyny
garbarowania skór
produkcji jabłek i wiśni
impregnacji tkanin
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji środków owadobójczych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
metanolu i kwasu mrówkowego
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
alkohole
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
wymyślił ją Nobel
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
Zapachy estrów są:
tylko śmierdzące
tylko przyjemne
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
tran
margaryna
olej słonecznikowy
masło
smalec
margaryna
masło
smalec
Tłuszcze ciekłe to:
tran
RAMA!
smalec
olej rzepakowy
wódka
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
tran
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
Tłuszcze zwierzęce to
oliwa
margaryna
olej
masło
tran
smalec
masło
tran
smalec
Tłuszcze nasycone to:
masło
olej słonecznikowy
RAMA!
margaryna
masło
RAMA!
margaryna
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i ciekła
nienasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła