Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 16119 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
woda
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
RCOOH
R1COOR2
CnH2n+1OH
ROH
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan etylu
octan propylu
propionian propylu
maślan butylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Estry znalazły zastosowanie przy:
impregnacji tkanin
produkcji środków owadobójczych
produkcji jabłek i wiśni
garbarowania skór
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji leków i benzyny
produkcji papieru toaletowego
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji artykułów spożywczych i leków
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
butanolu i wody
metanolu i kwasu mrówkowego
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
wymyślił ją Nobel
jest bardzo wybuchowa
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest estrem kwasu nieorganicznego
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
ma wzór C3H5(ONO2)3
Zapachy estrów są:
tylko przyjemne
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
tran
smalec
masło
olej słonecznikowy
margaryna
smalec
masło
margaryna
Tłuszcze ciekłe to:
oliwa z oliwy
smalec
RAMA!
wódka
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
tran
oliwa z oliwy
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
tran
Tłuszcze zwierzęce to
tran
masło
olej
oliwa
smalec
margaryna
tran
masło
smalec
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
RAMA!
masło
olej słonecznikowy
margaryna
RAMA!
masło
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i stała
nasycona i ciekła
nienasycona i ciekła