Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11858 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
woda
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
ROH
CnH2n+1OH
R1COOR2
RCOOH
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
maślan butylu
octan propylu
propionian propylu
octan etylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
Estry znalazły zastosowanie przy:
garbarowania skór
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji papieru toaletowego
produkcji jabłek i wiśni
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji leków i benzyny
produkcji środków owadobójczych
impregnacji tkanin
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
metanolu i kwasu mrówkowego
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
wymyślił ją Nobel
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
nie jest estrem
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
Zapachy estrów są:
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
margaryna
smalec
olej słonecznikowy
masło
tran
margaryna
smalec
masło
Tłuszcze ciekłe to:
olej rzepakowy
tran
smalec
oliwa z oliwy
RAMA!
wódka
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
tran
oliwa z oliwy
olej słonecznikowy
Tłuszcze zwierzęce to
masło
oliwa
tran
olej
smalec
margaryna
masło
tran
smalec
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
masło
RAMA!
olej słonecznikowy
margaryna
masło
RAMA!
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i stała
nienasycona i ciekła
nasycona i ciekła
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła