Strona 1

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Pytanie 1
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(IV)
woda
kwas siarkowy(VI)
Pytanie 2
Ogólny wzór estrów to:
R1COOR2
CnH2n+1OH
RCOOH
ROH
Pytanie 3
Reakcja estryfikacji to:
Pytanie 4
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
maślan butylu
octan propylu
octan etylu
propionian propylu
Pytanie 5
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
Pytanie 6
Hydroliza to:
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
rozpad estrów pod wpływem wody
Pytanie 7
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji środków owadobójczych
produkcji artykułów spożywczych i leków
impregnacji tkanin
garbarowania skór
produkcji leków i benzyny
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji papieru toaletowego
produkcji jabłek i wiśni
Pytanie 8
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
metanolu i kwasu mrówkowego