Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 2628 razy
GMO musi spełniać takie warunki jak:
może być modyfikowany organizm człowieka
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
90%
20%
60%
50%
60%
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
Pomidorze
dojrzewanie
cytryny
Pomarańczy
mięknięcie
trwałość
Pomidorze
dojrzewanie
mięknięcie
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
Możliwe kombinacje w tworzeniu organizmów o układach nieistniejących dotąd w naturze:
zwierzęce + zwierzęce
ludzie + zwierzęce
ludzkie + ludzkie
roślinne + roślinne
roślinne+ zwierzęce/ ludzkie
zwierzęce + zwierzęce
ludzie + zwierzęce
roślinne + roślinne
roślinne+ zwierzęce/ ludzkie
kuloodporne kamizelki wykorzystują połączenie genów:
pająka i kozy
tytoniu i robaczka świętojańskiego
soi i orzeszka ziemnego
pająka i kozy
Kraje o największym areale upraw GMO:
Kanada
Argentyna
Brazylia
Niemcy
Chiny
USA
Francja
Indie
Polska
Kanada
Argentyna
Brazylia
Chiny
USA
Indie
Największe uprawy GMO:
Orzech
Soja
Kukurydza
Rzepak
Słonecznik
Kauczuk
Bawełna
Soja
Kukurydza
Rzepak
Bawełna
Globalny areał upraw GMO wg rodzaju modyfikacji dzielimy na;
odporność na herbicydy
tolerancja na herbicydy/ na szkodniki
wydajność wzrostu
przyśpieszenie wzrostu
odporność na szkodniki
odporność na herbicydy
tolerancja na herbicydy/ na szkodniki
odporność na szkodniki
Pierwsza modyfikowana myszka:
Nie smakował jej ser
wzięła i umarła
Nie łapała się w pułapkę
chorowała i dostała raka
Była zajebista
chorowała i dostała raka
Polacy wykorzystywali transgeniczną świnię:
do produkcji kiełbasy
do przeszczepów
do towarzystwa
do przeszczepów
transgeniczne kury znoszą jaja zawierające
białko
białko i żółtko
żółtko
przeciwciała i ludzki interferon
przeciwciała i ludzki interferon
Rozporządzenie w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz oraz w w sprawie możliwości śledzenia i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych pochodzi z dnia:
15 lipca 2003
10 Września 2003
22 wrześnie 2005
22 września 2003
22 września 2003
Rozporządzenie w sprawie transgenicznego przemieszczenia organizmów genetycznie zmodyfikowanych podchodzi z dnia:
15 lipca 2013
22 września 2003
15 lipca 2003
15 lipca 2003
GMF (genetycznie zmodyfikowana żywność) to żywność:
wytworzona z GMO
zawierająca GMO
składająca się z GMO
wytworzona z GMO
zawierająca GMO
składająca się z GMO
żywność GMF musi zostać oznaczona w przypadku zawartości powyżej:
1%
9%
0,9%
0,9%
Wśród metod fizycznych polegających na wykorzystaniu niskich temperatur wyróżniamy
chłodzenie
zamrażanie
chłodzenie
zamrażanie
a wśród wysokich temperatur:
liofilizacja
szuszenie
Tyndalizacja
pasteryzacj
sterylizacja
odparowanie
liofilizacja
szuszenie
Tyndalizacja
pasteryzacj
sterylizacja
liofilizacja to;
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
obmywanie gazem obojętnym zamrożonych substancji
suszenie sublimacyjne wilgotnych substancji
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
Chemiczne metody utrwalania:
wędzenie
zastosowanie środków konserwujących
marynowanie
solenie
kwaszenie
cukrzenie
peklowanie
zastosowanie środków konserwujących
marynowanie
solenie
cukrzenie
peklowanie

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby