Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6799 razy
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
odcedzenie
blanszowanie
chłodzenie
drążenie
odcedzenie
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
porcelanowych
papierowych
szklanych
metalowych
metalowych
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
szatkowanie za pomocą noża
obecność musztardy i oleju
maszynowe szatkowanie kapusty
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
C
A
B
D
C
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
musi zostać przesiana dwukrotnie przed zastosowaniem
może być zastosowana do wypieków
może zostać wykorzystana do produkcji ciasta gotowanego
nie może być dopuszczona do produkcji
nie może być dopuszczona do produkcji
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
ceramicznej patelni i łopatki drewnianej
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
wysokiego garnka i gorącej szklanki
teflonowej patelni i łyżki drewnianej
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
Zupę krem ze szparagów należy podać
w talerzu głębokim z łyżką stołową dużą
w bulionówce z łyżką stołową średnią
w małej filiżance z łyżeczką do mokki
w filiżance z łyżką stołową dużą
w bulionówce z łyżką stołową średnią
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
krem z pieczarek
sos holenderski
sos beszamelowy
barszcz ukraiński
krem z pieczarek
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
szczupak po polsku
karp w szarym sosie
sandacz pod beszamelem
dorsz po nelsońsku
dorsz po nelsońsku
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
B
D
A
C
C
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
kawior
anchois
matias
sztokfisz
anchois
"Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną". Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
zrazy
sztufadę
pieczeń na dziko
wołowinę po angielsku
sztufadę
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
owalny
okrągły
prostokątny
wrzecionowaty
wrzecionowaty
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
barometru
manometru
detektora
higrometru
higrometru
Zupę szczawiową należy podać
z makaronem nitki
z kaszą manną
z lanymi kluskami
z ugotowanym jajem
z ugotowanym jajem
Którego urządzenia należy użyć do przeprowadzenia obróbki cieplnej różnorodnych potraw w tym samym czasie?
kuchni indukcyjnej
pieca do pizzy
pieca konwekcyjnego
kuchni mikrofalowej
pieca konwekcyjnego
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
jaja po wiedeńsku, kotlet pożarski
jaja nadziewane, filet saute
jaja poszetowe, kotlet de volaille
jaja faszerowane, sznycel ministerski
jaja faszerowane, sznycel ministerski
Pozostałe z filetowania ryb głowy i kręgosłupy należy
wykorzystać do sporządzenia galarety
zmielić i dodać do rybnej masy mielonej
wyrzucić do odpadów
poddać procesowi duszenia
wykorzystać do sporządzenia galarety
Z 1 kg ryżu surowego otrzymuje się 2,8 kg ryżu ugotowanego. Ile ryżu należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 11,2 kg ugotowanego ryżu?
8,0 kg
6,8 kg
2,8 kg
4,0 kg
4,0 kg
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
pęcznienia
retrogradacji
dekstrynizacji
kleikowania
retrogradacji