Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 5690 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
duszenie
smażenie
gotowanie tradycyjne
gotowanie w parze
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
mannę
jaglaną
krakowską
perłową
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
pasteryzację
kiszenie
sterylizację
chłodzenie
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
z dodatkiem soli i cukru
w małej ilości wody
od wody wrzącej
z dodatkiem cukru i masła
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
zmywalni naczyń
kuchni właściwej
magazynu opakowań
rozdzielni kelnerskiej
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, kaszkawał, grana padano
brie, camembert, roąuefort
camembert, parmezan, cheddar
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
proszku do pieczenia i śmietany
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
cukru i wody
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
spulchniacz do mięsa, ubij arka
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
mleka
cynamonu
whiskey
żółtka i winiaku
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
peklowanie
marynowanie
suszenie
wędzenie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
5 dni
7 dni
3 dni
9 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w witryny chłodnicze
w schładziarki szokowe
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
groch
soja
soczewica
ciecierzyca
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
czerwonego
niebieskiego
żółtego
brązowego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
8 godzin
2 dni
2 godziny
1 dzień
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
następuj e powiększenie komory powietrznej
żółtko maleje i staje się wypukłe
skorupka staje się prześwitująca
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GHP
QACP
HACCP
GMP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
produktów z czystymi narzędziami pracy
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń