Nauka

T6: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
smażenie
duszenie
gotowanie w parze
gotowanie tradycyjne
Pytanie 2
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
jaglaną
mannę
krakowską
perłową
Pytanie 3
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
chłodzenie
kiszenie
sterylizację
pasteryzację
Pytanie 4
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
z dodatkiem soli i cukru
w małej ilości wody
od wody wrzącej
z dodatkiem cukru i masła
Pytanie 5
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
magazynu opakowań
zmywalni naczyń
rozdzielni kelnerskiej
kuchni właściwej
Pytanie 6
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
camembert, parmezan, cheddar
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, kaszkawał, grana padano
brie, camembert, roąuefort
Pytanie 7
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
Pytanie 8
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
maki ziemniaczanej i tłuszczu
proszku do pieczenia i śmietany
margaryny i wody
cukru i wody