Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
T6: Technik żywienia
Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań:
40
Rozwiązywany:
6801 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
gotowanie w parze
duszenie
gotowanie tradycyjne
smażenie
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
perłową
jaglaną
krakowską
mannę
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
pasteryzację
kiszenie
chłodzenie
sterylizację
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
z dodatkiem soli i cukru
w małej ilości wody
od wody wrzącej
z dodatkiem cukru i masła
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
zmywalni naczyń
magazynu opakowań
rozdzielni kelnerskiej
kuchni właściwej
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
brie, camembert, roąuefort
camembert, parmezan, cheddar
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, kaszkawał, grana padano
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
cukru i wody
proszku do pieczenia i śmietany
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
spulchniacz do mięsa, ubij arka
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
cynamonu
mleka
whiskey
żółtka i winiaku
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
marynowanie
wędzenie
peklowanie
suszenie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
7 dni
5 dni
9 dni
3 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w schładziarki szokowe
w witryny chłodnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
ciecierzyca
soczewica
soja
groch
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
żółtego
niebieskiego
czerwonego
brązowego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
2 dni
1 dzień
8 godzin
2 godziny
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
żółtko maleje i staje się wypukłe
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
następuj e powiększenie komory powietrznej
skorupka staje się prześwitująca
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
HACCP
QACP
GMP
GHP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
produktów z czystymi narzędziami pracy
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#t6
#technikzywienia
#testkompetencjizawodowych
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie