Pytania i odpowiedzi

Wstępny

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 4616 razy
Pytanie 41
W chlebie wielorazowym oddziela się części zewnętrzne metodami;
śrutowania
mielenia
Pytanie 42
mąkę można podzielić w zależności od:
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
Pytanie 43
na przybliżoną ocenę przydatnośći techniczną pozwalają badania:
wymytego z mąki glutenu
Pytanie 44
sypkość, porowatość, przewodnictwo cieplne, sorpcyjność to:
właściwości fizyczne mąki
Pytanie 45
smak i zapach mąki powinien być
świeży
Pytanie 46
barwa mąki powinna być:
jednolita
Pytanie 47
maksymalna wilgotność mąki:
15%
Pytanie 48
w mące zanieczyszczenia mineralne i organiczne są:
całkowicie niedopuszczalne
Pytanie 49
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
mm
Pytanie 50
elastyczność glutenu wyraża się w:
stopniach
Pytanie 51
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
3-8
Pytanie 52
kasza wytwarzana jest z:
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
Pytanie 53
ziarna w kaszach powinny być:
szkliste
równe wielkością
jednolote odmianowo
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
czyste
Pytanie 54
wady kasz mogą wynikać ze:
złego magazynowania
wadliwego procesu technologicznego
użycia złego surowca
częstego przerzucania worka z kaszą
Pytanie 55
otręby to produkt powstały z:
przemiału
Pytanie 56
otręby powstają z takich zbóż jak:
pszenica
owies
żyto
Pytanie 57
otręby są:
produktem uboczym
Pytanie 58
otręby stanowią
10% ziarna
Pytanie 59
Otręby posiadają dużą ilość
błonnika
witamin
mikro i makroelementów
Pytanie 60
Otręby stosowane są głównie jako:
pasza

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam