Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Pytania i odpowiedzi
Wstępny
Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
8213 razy
Pytanie 201
przyswajalność białka mleka wynosi:
95%
Pytanie 202
najłatwiej strawnym tłuszczem zwierzęcym jest tłuszcz:
mleczny
Pytanie 203
za słodkawy smak mleka odpowiada:
laktoza
Pytanie 204
Zawartość procentowa tłuszczu, która NIE występuje w mleku spożywczym
1%
Pytanie 205
Witaminy obecne w mleku
A
D
K
E
Pytanie 206
Maślankę jest produktem ubocznym przy produkcji masła uzyskanym z
śmietany ukwaszonej zakwasem
Pytanie 207
zawartość suchej substancji w jogurcie wynosi:
9- 26%
Pytanie 208
kumys produkowany jest z mleka
wielbądziego
Pytanie 209
kumys zawiera
7% laktozy
Pytanie 210
ser powstaje
z mleka i śmietanki poprzez obróbkę mechaniczną i termiczną skrzepu
Pytanie 211
Skrzep ten powstaje z:
kazeiny
Pytanie 212
kazeina koaguluje pod pod wpływem enzymu
podpuszczki
Pytanie 213
wśród serów żółtych wyróżniamy
podpuszczkowe
dojrzewające
Pytanie 214
oscypek to ser z masy:
parzonej
Pytanie 215
edamski, gouda to rodzaje serów
holenderskich
Pytanie 216
dodatek utwardzacza PbO do metali powoduje:
pogorszenie właściwości mechanicznych
Pytanie 217
Au Sn aluminium to metale o
wysokim stopniu plstyczności
Pytanie 218
kucie metalu odbywa się najczęsciej
na gorąco
Pytanie 219
garnki, okłucia, części samochodowe mogą zostać wykonane metodą:
tłoczenia
Pytanie 220
rozróżnia się żeliwo
białe
szare
Pytanie 221
w korozji zachowawczej metal w pierwszym okresie
nie koroduje
Pytanie 222
azbest to włókno:
mineralne
Pytanie 223
który z tych trzech mięs posiada największą zawartość mięsa (20,9%)
wołowina na pieczeń
Pytanie 224
mięso białe posiada ... tłuszczu niż mięso czerwone
mniej
Pytanie 225
mięso kurczaka, indyka, królika, cielęcinę zalicza się do mięs:
białych
Pytanie 226
Cukier zawiera
99,5% sacharoazy
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Fiszki
Pobierz PDF