n. Obecność cholesterolu powoduje zmniejszenie płynności błony.
Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest zawsze identyczny.
c. Obecność cholesterolu powoduje zwiększenie płynności błony.
m. Błony są funkcjonalnie asymetryczne, podczas gdy strukturalnie symetryczne.
g. Są dużymi strukturami warstwowymi, ściśle odgraniczającymi różne przedziały.
e. Błony są funkcjonalnie symetryczne.
l. Model płynnej mozaiki dotyczy błon zbudowanych z jednej warstwy lipidów.
Dla większości błon zawartości białek w błonach stanowi ok.25% w stosunku do lipidów.
d. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest identyczny, ale dyfuzja poprzeczna lipidów z jednej warstwy do drugiej jest utrudniona termodynamicznie.
Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z wiązaniami podwójnymi w konfiguracji cis w lipidach błonowych obniża tzw. temperaturę przejścia („topnienia”) błony.
Błony biologiczne są warstwowymi strukturami zbudowanymi głównie z lipidów i białek.
Są strukturami symetrycznymi, co wynika z symetrycznej natury dwuwarstwy lipidowej.
i. Mogą być traktowane jak dwuwymiarowy roztwór zorientowanych przestrzennie lipidów i białek.
Zawierają specyficzne białka, które pośredniczą w charakterystycznych funkcjach błon.
f. Zawierają węglowodany, które kowalencyjnie są związane do białek i lipidów.