c. Obecność cholesterolu powoduje zwiększenie płynności błony.
m. Błony są funkcjonalnie asymetryczne, podczas gdy strukturalnie symetryczne.
e. Błony są funkcjonalnie symetryczne.
i. Mogą być traktowane jak dwuwymiarowy roztwór zorientowanych przestrzennie lipidów i białek.
d. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest identyczny, ale dyfuzja poprzeczna lipidów z jednej warstwy do drugiej jest utrudniona termodynamicznie.
Zawierają specyficzne białka, które pośredniczą w charakterystycznych funkcjach błon.
Są strukturami symetrycznymi, co wynika z symetrycznej natury dwuwarstwy lipidowej.
f. Zawierają węglowodany, które kowalencyjnie są związane do białek i lipidów.
l. Model płynnej mozaiki dotyczy błon zbudowanych z jednej warstwy lipidów.
Dla większości błon zawartości białek w błonach stanowi ok.25% w stosunku do lipidów.
Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z wiązaniami podwójnymi w konfiguracji cis w lipidach błonowych obniża tzw. temperaturę przejścia („topnienia”) błony.
Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest zawsze identyczny.
g. Są dużymi strukturami warstwowymi, ściśle odgraniczającymi różne przedziały.
Błony biologiczne są warstwowymi strukturami zbudowanymi głównie z lipidów i białek.
n. Obecność cholesterolu powoduje zmniejszenie płynności błony.