3. Które z poniższych stwierdzeń porównujących właściwość hemoglobiny i mioglobiny są prawdziwe?
n. mioglobina i hemoglobina to białka tetrametryczne
j. powinowactwo hemoglobiny do tlenu jest regulowane przez organiczny fosforan, podczas gdy powinowactwo mioglobiny do tlenu
d. Wiązanie O2 przez hemoglobinę zależy od stężeń CO2, H+ i BPG natomiast wiązanie O2 przez mioglobinę nie.
b. Współczynnik Hilla dla wiązania O2 jest mniejszy dla hemoglobiny niż dla mioglobiny.
e. Hemoglobina wiąże CO2 efektywniej niż mioglobina.
l. powinowactwo mioglobiny i hemoglobiny do tlenu nie zależy od pH
g. Wiązanie tlenu przez hemoglobinę zależy od stężenia BPG H+ oraz CO2, podczas gdy mioglobina wiąże tlen w sposób zależny tylko od BPG
f. Hemoglobina jest białkiem tetrametycznym o stechiometrii α4 podczas gdy mioglobina jest białkiem monomerycznym
m. hemoglobina jest tetramerem, mioglobina monomerem
a. Hemoglobina jest multimeryczna, a mioglobina jest monomeryczna.
k. mioglobina jest białkiem allosterycznym
c. Hemoglobina wiąże O2 mocniej niż mioglobina w każdym zadanym stężeniu O2.
h. Zmiany konformacyjne wywołane związaniem tlenu przebiegają w hemoglobinie zgodnie z modelem sekwencyjnym oddziaływań allosterycznych natomiast mioglobinie- zgodnie z modelem jednoprzejściowym
i. krzywa dysocjacji tlenu mioglobiny jest sigmoidalna, a hemoglobiny hiperboliczna