h. Są strukturami symetrycznymi, co wynika z symetrycznej natury dwuwarstwy lipidowej
j. Zawierają specyficzne białka, które pośredniczą w charakterystycznych funkcjach błon.
o. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest zawsze identyczny
c. Obecność cholesterolu powoduje zwiększenie płynności błony.
b. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z wiązaniami podwójnymi w konfiguracji cis w lipidach błonowych obniża tzw. temperaturę przejścia („topnienia”) błony.
g. Są dużymi strukturami warstwowymi, ściśle odgraniczającymi różne przedziały.
m. Błony są funkcjonalnie asymetryczne, podczas gdy strukturalnie symetryczne.
e. Błony są funkcjonalnie symetryczne.
d. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest identyczny, ale dyfuzja poprzeczna lipidów z jednej warstwy do drugiej jest utrudniona termodynamicznie
a. Błony biologiczne są warstwowymi strukturami zbudowanymi głównie z lipidów i białek
i. Mogą być traktowane jak dwuwymiarowy roztwór zorientowanych przestrzennie lipidów i białek.
k. Dla większości błon zawartości białek w błonach stanowi ok.25% w stosunku do lipidów
n. Obecność cholesterolu powoduje zmniejszenie płynności błony.
l. Model płynnej mozaiki dotyczy błon zbudowanych z jednej warstwy lipidów.
f. Zawierają węglowodany, które kowalencyjnie są związane do białek i lipidów.