Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
test zbożowy
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
86
Rozwiązywany:
448 razy
Jakie są podstawowe surowce do produkcji kasz?
Kukurydza i soja
Tylko pszenica i żyto
Tylko ryż
Ziarna zbóż kaszowych, np. jęczmień, gryka, proso
Ziarna zbóż kaszowych, np. jęczmień, gryka, proso
W jaki sposób przygotowuje się kaszę gryczaną prażoną?
Poddając kaszę działaniu wysokiej temperatury
Mocząc w wodzie
Susząc na słońcu
Fermentując przez kilka dni
Poddając kaszę działaniu wysokiej temperatury
Jaki wpływ na wartość odżywczą kasz ma kondycjonowanie hydrotermiczne?
Zmniejsza ilość błonnika
Usuwa wszystkie witaminy
Zwiększa przyswajalność składników odżywczych
Powoduje fermentację skrobi
Zwiększa przyswajalność składników odżywczych
Jakie są główne czynniki wpływające na jakość kaszy?
Zawartość tłuszczu
Proces fermentacji
Kolor, kształt, wilgotność
Ilość glutenu
Kolor, kształt, wilgotność
Jakie kasze produkuje się z prosa?
Kasza gryczana
Kasza perłowa
Kasza manna
Kasza jaglana
Kasza jaglana
Które kasze wymagają procesu obłuskiwania?
Kasza gryczana prażona
Kasza owsiana i kasza ryżowa
Kasza perłowa i kasza jaglana
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza perłowa i kasza jaglana
W jaki sposób poprawia się trwałość kasz?
Dodając konserwanty
Wprowadzając dodatkowe białko
Przechowując w niskiej temperaturze i odpowiednich warunkach wilgotności
Usuwając całą skrobię
Przechowując w niskiej temperaturze i odpowiednich warunkach wilgotności
Jakie są zalety kasz z żyta i jęczmienia?
Nie zawierają żadnych witamin
Mają wysoką zawartość glutenu
Zawierają dużą ilość błonnika i minerałów
Są bogate w tłuszcze
Zawierają dużą ilość błonnika i minerałów
Dlaczego kasze pełnoziarniste są uważane za bardziej wartościowe?
Ponieważ są szybciej gotowe do spożycia
Bo mają więcej błonnika, witamin i minerałów
Ponieważ zawierają więcej skrobi
Bo są lżejsze do przechowywania
Bo mają więcej błonnika, witamin i minerałów
Jakie kasze są najlepszym źródłem białka roślinnego?
Kasza gryczana i kasza owsiana
Kasza kukurydziana i kasza jęczmienna
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza manna i kasza ryżowa
Kasza gryczana i kasza owsiana
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Zmniejszenie ilości białka
Usunięcie skrobi
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Kukurydza
Pszenica
Nasienie
Żyto
Pszenica
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Zawartość mikroorganizmów
Gęstość nasypowa
Ilość tłuszczu
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Tylko błonnik
Tylko mąka
Tylko kasza manna
Mąka, otręby, zarodki
Mąka, otręby, zarodki
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Ilość białka
Ilość skrobi w mące
Wilgotność mąki
Zawartość popiołu w mące 450 gram na 100 kg
Zawartość popiołu w mące 450 gram na 100 kg
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Wpływa na właściwości wypiekowe
Zwiększa trwałość mąki
Nie ma znaczenia
Obniża kaloryczność mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Błonnik
Węglowadany
Białko
Tłuszcze
Węglowadany
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka niskiej jakości
Mąka pozbawiona białka
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka jest bogata w tłuszcze
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Ktoś walił do głównego zbiornika ze zbożem
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest biała i lekka
Jest bardzo drobna
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest pozbawiona białka
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie