Strona 1

test zbożowy

Pytanie 1
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych?
Obróbka hydrotermiczna
Mielenie
Usuwanie glutenu
Fermentacja
Pytanie 2
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Usunięcie skrobi
Zmniejszenie ilości białka
Pytanie 3
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Kukurydza
Proso
Owies
Pszenica
Pytanie 4
Które zboże jest głównym składnikiem kaszy manny?
Pszenica
Owies
Żyto
Jęczmień
Pytanie 5
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Gęstość nasypowa
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Ilość tłuszczu
Zawartość mikroorganizmów
Pytanie 6
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Mąka, otręby, zarodki
Mąka, kasza pszenna
Tylko błonnik
Kasza manna, kasza pszenna, Mąka
Pytanie 7
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Ilość skrobi w mące
Zawartość popiołu w mące wyrażona w gramach na 100 kg
Ilość białka
Wilgotność mąki
Pytanie 8
Które zboże jest najczęściej wykorzystywane do produkcji kaszy perłowej?
Jęczmień
Owies
Kukurydza
Żyto
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp