Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
test zbożowy
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
86
Rozwiązywany:
450 razy
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych?
Usuwanie glutenu
Fermentacja
Mielenie
Obróbka hydrotermiczna
Obróbka hydrotermiczna
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Zmniejszenie ilości białka
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Usunięcie skrobi
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Proso
Pszenica
Kukurydza
Owies
Pszenica
Które zboże jest głównym składnikiem kaszy manny?
Owies
Pszenica
Żyto
Jęczmień
Pszenica
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Gęstość nasypowa
Ilość tłuszczu
Zawartość mikroorganizmów
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Mąka, otręby, zarodki
Mąka, kasza pszenna
Tylko błonnik
Kasza manna, kasza pszenna, Mąka
Mąka, otręby, zarodki
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Zawartość popiołu w mące wyrażona w gramach na 100 kg
Wilgotność mąki
Ilość białka
Ilość skrobi w mące
Zawartość popiołu w mące wyrażona w gramach na 100 kg
Które zboże jest najczęściej wykorzystywane do produkcji kaszy perłowej?
Żyto
Jęczmień
Owies
Kukurydza
Jęczmień
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Obniża kaloryczność mąki
Nie ma znaczenia
Zwiększa trwałość mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Wpływa na właściwości wypiekowe
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Białko
Tłuszcze
Skrobia
Błonnik
Skrobia
Jakie kasze są produktem ubocznym przemiału pszenicy?
Kasza pszenna
Kasza jęczmienna
Kasza manna
Kasza jaglana
Kasza manna
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka niskiej jakości
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka pozbawiona białka
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Co wpływa na barwę mąki?
Ilość tłuszczu
Ilość skrobi
Ilość mikroorganizmów
Zawartość popiołu
Zawartość popiołu
Jakie są podstawowe rodzaje mąki pszennej?
Tylko razowa
Chlebowa, Do pizzy, kulinarna
Chlebowa, tortowa, razowa
Perłowa, drobnoziarnista, średniziarnista
Chlebowa, tortowa, razowa
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka zawiera więcej glutenu
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka jest bogata w tłuszcze
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest bardzo drobna
Jest pozbawiona białka
Jest biała i lekka
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych
Fermentacja
Mielenie
Usuwanie glutenu
Obróbka hydrotermiczna
Obróbka hydrotermiczna
Jaka kasza powstaje z kukurydzy?
Kasza perłowa
Kasza manna
Kasza kukurydziana
Kasza jęczmienna
Kasza kukurydziana
Jakie zboże jest głównym surowcem do produkcji płatków owsianych?
Owies
Jęczmień
Pszenica
Żyto
Owies
Jakie kasze charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika?
Kasza ryżowa i kasza owsiana
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie