Fiszki
Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze
Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 16113 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
woda
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(IV)
kwas mrówkowy
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
propionian propylu
octan propylu
octan etylu
maślan butylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Estry znalazły zastosowanie przy:
impregnacji tkanin
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
garbarowania skór
produkcji leków i benzyny
produkcji jabłek i wiśni
produkcji środków owadobójczych
produkcji papieru toaletowego
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
wymyślił ją Nobel
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
Zapachy estrów są:
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
tylko przyjemne
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
margaryna
masło
smalec
olej słonecznikowy
tran
Tłuszcze ciekłe to:
smalec
oliwa z oliwy
tran
RAMA!
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
wódka
oliwa z oliwy
tran
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
Tłuszcze zwierzęce to
masło
smalec
tran
oliwa
margaryna
olej
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
olej słonecznikowy
RAMA!
masło
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i stała
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i ciekła