Fiszki
Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze
Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 16260 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(VI)
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(IV)
woda
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
maślan butylu
octan propylu
octan etylu
propionian propylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
Estry znalazły zastosowanie przy:
impregnacji tkanin
produkcji papieru toaletowego
produkcji leków i benzyny
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
garbarowania skór
produkcji środków owadobójczych
produkcji jabłek i wiśni
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
produkcji artykułów spożywczych i leków
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
metanolu i kwasu mrówkowego
butanolu i wody
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest estrem kwasu nieorganicznego
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
to lekkożółta ciecz
wymyślił ją Nobel
nie jest estrem
jest estrem kwasu nieorganicznego
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
to lekkożółta ciecz
Zapachy estrów są:
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
tylko śmierdzące
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
smalec
olej słonecznikowy
masło
tran
margaryna
Tłuszcze ciekłe to:
tran
olej rzepakowy
smalec
wódka
oliwa z oliwy
olej słonecznikowy
RAMA!
tran
olej rzepakowy
oliwa z oliwy
olej słonecznikowy
Tłuszcze zwierzęce to
smalec
tran
olej
oliwa
masło
margaryna
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
masło
olej słonecznikowy
RAMA!
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i stała
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i ciekła