Fiszki
Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze
Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 16261 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas mrówkowy
woda
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(IV)
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
propionian propylu
octan etylu
maślan butylu
octan propylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji papieru toaletowego
produkcji jabłek i wiśni
garbarowania skór
impregnacji tkanin
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
produkcji leków i benzyny
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
metanolu i kwasu mrówkowego
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
wymyślił ją Nobel
to lekkożółta ciecz
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
Zapachy estrów są:
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
tylko przyjemne
tylko śmierdzące
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
margaryna
smalec
masło
tran
olej słonecznikowy
Tłuszcze ciekłe to:
olej rzepakowy
tran
smalec
wódka
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
RAMA!
olej rzepakowy
tran
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
Tłuszcze zwierzęce to
oliwa
margaryna
olej
tran
masło
smalec
Tłuszcze nasycone to:
masło
RAMA!
olej słonecznikowy
margaryna
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nienasycona i stała
nasycona i ciekła
nasycona i stała