Fiszki

Biochemia I - 1

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 123 Rozwiązywany: 887 razy
Które z stwierdzeń na temat witamin oraz koenzymów są prawdziwe
Kwas pantotenowy jest prekursorem koenzymu A
kwas nikotynowy jest prekursorem NAD+,
większość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są prekursorami koenzymów
witaminy z grupy B są niezbędne o utrzymania prawidłowej struktury białek tkanki łącznej ponieważ umożliwiają kowalencyjną modyfikację tych białek
pochodna witaminy D jest hormonem opowiedzialnym za metabolizm wapnia i fosforu
tiamina jest prekursorem FAD
Kwas pantotenowy jest prekursorem koenzymu A
kwas nikotynowy jest prekursorem NAD+,
większość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są prekursorami koenzymów
witaminy z grupy B są niezbędne o utrzymania prawidłowej struktury białek tkanki łącznej ponieważ umożliwiają kowalencyjną modyfikację tych białek
pochodna witaminy D jest hormonem opowiedzialnym za metabolizm wapnia i fosforu
Do której z poniższych grup aminokwasów należy glicyna? Łańcuch bocznyb -H
zawierające zasadowy łańcuch boczny.
zawierające aromatyczny łańcuch boczny.
zawierające łańcuch boczny z obecną grupą karboksyamidową
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
zawierające w łańcuchu bocznym atom siarki.
zawierające kwasowy łańcuch boczny
zawierające alifatyczny łańcuch boczny z obecną grupą hydroksylową.
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
Które z poniższych stwierdzeń na temat prędkości początkowej (Vo) oraz maksymalnej (Vmax) reakcji katalizowanej przez enzym zgodnie z modelem Michaelisa-Menten są prawdziwe?
Vo jest liniowo proporcjonalna do stężenia substratu [S] dla [S]>>KM
Vmax jest liniowo proporcjonalna do stężenia substratu [S] dla każdego [S
Vmax =Vo osiągana w warunkach [S]>>KM.
Vo praktycznie nie zależy od stężenia substratu [S] dla [S]<
Vmax w ogóle nie zależy od stężenia substratu [S].
Vo praktycznie nie zależy od stężenia substratu [S] dla [S]>>KM.
Vmax =Vo osiągana w warunkach [S]>>KM.
Vo praktycznie nie zależy od stężenia substratu [S] dla [S]>>KM.
Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązania kowalencyjnego są prawdziwe?
Podwójne wiązanie C=C jest słabsze od pojedynczego wiązania C-C.
W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów.
Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju
Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych
Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
Żadne z wymienionych stwierdzeń nie jest prawdziwe
W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów.
Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju
Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych
Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
Które z poniższych stwierdzeń na temat hamowania enzymu przez inhibitor są praedziwe?
Wartość Vmax wyznaczona jest w obecności inhibitora konkurencyjnego nie zależy od stałej hamowania
Dodanie inhibitora konkurencyjnego ma wpływ na szybkość maksymalną reakcji
Efekt hamowania konkurencyjnego można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora.
Dodanie inhibitora konkurencyjnego zmienia wartość stałej hamowania
Żadne z powyższych
Wartość V wyznaczona w obecnośći inhibitora konkurencyjnego nie zależy od jego sprzężenia
Efekt hamowania konkurencyjnego można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora.
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących oczyszczania białek są prawdziwe?
Dializa jest podstawową metodą do rozdziału białek niewiele różniących się wielkością
Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się do złoża o dodatnim ładunku
Podczas chromatografii metodą frakcji żelowej najszybciej poruszają się i wypływają z kolumny najmniejsze białka
W procesie oczyszczania białka metodą chromatografii powinowactwa wykorzystuje się np. Specyficzne oddziaływania białka z przeciwciałami.
Podczas frakcjonowania białek wykorzystuje się ich zmniejszoną rozpuszczalność w stężonych roztworach niektórych soli
W procesie oczyszczania białka metodą chromatografii powinowactwa wykorzystuje się np. Specyficzne oddziaływania białka z przeciwciałami.
Podczas frakcjonowania białek wykorzystuje się ich zmniejszoną rozpuszczalność w stężonych roztworach niektórych soli
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących termodynamiki reakcji katalizowanych enzymatycznie są prawdziwe?
Dodatnia wartość entalpii reakcji (∆H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entalpii (∆S>0) ułatwia spontaniczność reakcji
Ponieważ enzym ingeruje w molekularny mechanizm reakcji, zmienia jej stałą równowagi
Ujemna wartość entalpii swobodnej reakcji oznacza,że reakcja zachodzi spontanicznie z dużą szybkością
Jeśli ∆G’ reakcji wynosi 0 to stężenia wszystkich reagentów w stanie równowagi wynoszą 1M
∆G’ reakcji jest różnicą między entalpią swobodną produktów i substratów reakcji dlatego nie zależy od drogi reakcji, ani jej molekularnego mechanizmu
Dodatnia wartość entalpii reakcji (∆H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entalpii (∆S>0) ułatwia spontaniczność reakcji
Ujemna wartość entalpii swobodnej reakcji oznacza,że reakcja zachodzi spontanicznie z dużą szybkością
∆G’ reakcji jest różnicą między entalpią swobodną produktów i substratów reakcji dlatego nie zależy od drogi reakcji, ani jej molekularnego mechanizmu
Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń dotyczących technik biochemicznych wykorzystujących przeciwciała które są prawdziwe
Do analizy Western można użyć wyłącznie przeciwciał monoklonalnych ponieważ przeciwciała poliklonalne wykazują mniejszość czułość względem antygenu
Test ELISA nie może być wykorzystywany do wykrycia danego przeciwciała w zbliżonych mieszaninach (np. We krwi)
Przeciwciała mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
Przeciwciała monoklonalne mogą być wykorzystane jako markery molekularne np. W terapii raka
Test ELISA może być wykorzystywany do wykrycia danego antygenu w zbliżonych mieszaninach (np.we krwi)
Test ELISA nie może być wykorzystywany do wykrycia danego przeciwciała w zbliżonych mieszaninach (np. We krwi)
Przeciwciała monoklonalne mogą być wykorzystane jako markery molekularne np. W terapii raka
Które z poniższych stwierdzeń na temat stałej Michaelisa są prawdziwe?
Im większa wartość Km tym szybciej enzym ulega wysyceniu substratem
To stała kompleksu enzym-substrat
Jest zbliżona lub równa co do wartości stałej dysocjacji kompleksu enzym-substrat (ES), gdy kompleks ES znacznie szybciej rozpada się z odtworzeniem enzymu oraz substratu ,niż z utowrzeniem produktu reakcji
Im większa wartość Km tym szybciej enzym ulega wysyceniu substratem
Jest zbliżona lub równa co do wartości stałej dysocjacji kompleksu enzym-substrat (ES), gdy kompleks ES znacznie szybciej rozpada się z odtworzeniem enzymu oraz substratu ,niż z utowrzeniem produktu reakcji
Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązania kowalencyjnego są prawdziwe?
Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów 2 sąsiadujących
Jest rodzajem wiązania elektrostatycznego
Niektóre cząsteczki takie jak adenina można opisać większą liczbą wzorów wiązań kowalencyjnych, które są sobie równoważne
Jest najsłabszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych
Pojedyncze wiązanie C-C jest słabsze od po2 wiązania C=C
Żadne nie jest prawdziwe
Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów 2 sąsiadujących
Niektóre cząsteczki takie jak adenina można opisać większą liczbą wzorów wiązań kowalencyjnych, które są sobie równoważne
Pojedyncze wiązanie C-C jest słabsze od po2 wiązania C=C
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury przestrzennej białek są prawdziwe:
Brak utraty aktywności białka po zmianie lizyny na alaninę może sugerować że aminokwas ten nie leży w obszarze białka istotnym dla jego funkcji
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowanie aminokwasów
dzięki znajomości preferencji aminokwasów do tworzenia określonych struktur można dokładnie przewidzieć rodzaj i miejsce występowania określonych struktur 2rzędowych
Struktura 4rzędowa odnosi się do białek składających się z co najmniej 2 łańcuchów polipeptydowych
W środowisku wodnym łańcuch polipeptydowy zwija się chowając boczne łańcuchy hydrofilowe do wnętrza cząsteczki
Brak utraty aktywności białka po zmianie lizyny na alaninę może sugerować że aminokwas ten nie leży w obszarze białka istotnym dla jego funkcji
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowanie aminokwasów
Struktura 4rzędowa odnosi się do białek składających się z co najmniej 2 łańcuchów polipeptydowych
W środowisku wodnym łańcuch polipeptydowy zwija się chowając boczne łańcuchy hydrofilowe do wnętrza cząsteczki
Model Michaelisa Mentem- co jest prawdziwe?
Powyższy zapis oznacza, że enzym E łączy się z substratem S i powstaje kompleks ES, a szybkość tej reakcji w [mol/s] wynosi k1[E][S]
Model spełniony tylko w warunkach, kiedy prędkość reakcji o stałej k-2 jest dużo mniejsza niż reakcji o stałej k2
Model spełniony tylko dla enzymów k-2<<
Model zakłada, że k1[E][S]=(k-1+k2)[ES] I nie uwzględnia stałek k-2
Model jest spełniony tylko dla prędkości początkowych reakcji katalizowanej enzymatycznie
Modeł ten spełniony jest tylko w warunkach osiągnięcia stanu równowagi
Powyższy zapis oznacza, że enzym E łączy się z substratem S i powstaje kompleks ES, a szybkość tej reakcji w [mol/s] wynosi k1[E][S]
Model spełniony tylko w warunkach, kiedy prędkość reakcji o stałej k-2 jest dużo mniejsza niż reakcji o stałej k2
Model spełniony tylko dla enzymów k-2<<
Model zakłada, że k1[E][S]=(k-1+k2)[ES] I nie uwzględnia stałek k-2
Modeł ten spełniony jest tylko w warunkach osiągnięcia stanu równowagi
Co jest prawdą na temat wiązań wodorowych?
wymaga środowiska wodnego
jego energia jest odwrotnie proporcjonalna do odległości między atomami
Jest osłabione w środowiskuwodnym
ma character ściśle ukierunkowany
każdy atom wiązany kowalencyjnie z atomem wodoru może być donorem
Skuteczność oddziaływania zależy od komplementarności przestrzennej
jego energia jest odwrotnie proporcjonalna do odległości między atomami
Jest osłabione w środowiskuwodnym
ma character ściśle ukierunkowany
Które z informacji dotyczących przeciwciałpoliklonalnych oraz monoklonalnych są prawdziwe?
Przeciwciała czyli immunoglobulina jest białkiem syntezowanym przez zwierzęta w odpowiedzina obecność obcej substancji zwanej antygenem
Przeciwciała mono posiadają 1 miejsce wiązania epitop, podczas gdy poli- 2 takie miejsca
Przeciwciała monoklonalne rozpoznają 1 epitop antygenu, podczas gdy przeciwciała poliklonalne rozpoznają rożne epitopy tego samego anygenu
Żadna z powyższych
Przeciwciała poliklonalne są produkowane przez wykorzystanie komórek szpiczaka mnogiego, podczas gdy źródłem przeciwciałmonoklonalnych jest surowica immunizowanych zwierząt
Przeciwciała czyli immunoglobulina jest białkiem syntezowanym przez zwierzęta w odpowiedzina obecność obcej substancji zwanej antygenem
Przeciwciała monoklonalne rozpoznają 1 epitop antygenu, podczas gdy przeciwciała poliklonalne rozpoznają rożne epitopy tego samego anygenu
wydajność
stopień oczyszczenia
aktywność ogólna
• Białko ogólne/Stężenie białka
aktywność specyficzna
Aktywność uzyskana na danym etapie wyrażana w stostunku do aktywności surowego ekstraktu
Miara wzrostu czystości preparatu białka
Aktywność enzymatyczna frakcji w określonej objętości
Ilość białka obecna we frakcji obliczona na podstawie stężenia białka i objętości badanej frakcji
Aktywność enzymatyczna frakcji w określonej objętości podzielona przez ilość białka
wydajność
Aktywność uzyskana na danym etapie wyrażana w stostunku do aktywności surowego ekstraktu
stopień oczyszczenia
Miara wzrostu czystości preparatu białka
aktywność ogólna
Aktywność enzymatyczna frakcji w określonej objętości
• Białko ogólne/Stężenie białka
Ilość białka obecna we frakcji obliczona na podstawie stężenia białka i objętości badanej frakcji
aktywność specyficzna
Aktywność enzymatyczna frakcji w określonej objętości podzielona przez ilość białka
degradacja Erdmana
westernblendding
mikroskopia immunoelektryczna
ogniskowanie izoelektryczny
Metoda umożliwiająca sekwencjonowanie białek
technika wykorzystywana do lokalizacji specyficznych białek w ich mieszaninie
technika umożliwiająca lokalizację białka w nienaruszonej komórce.
metoda wymagająca matrycy żelowej
degradacja Erdmana
Metoda umożliwiająca sekwencjonowanie białek
westernblendding
technika wykorzystywana do lokalizacji specyficznych białek w ich mieszaninie
mikroskopia immunoelektryczna
technika umożliwiająca lokalizację białka w nienaruszonej komórce.
ogniskowanie izoelektryczny
metoda wymagająca matrycy żelowej
Które z poniższy stwierdzeń dotyczących struktury β-harmonijki w białkach są prawdziwe?
Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
W strukturze równoległej, grupy jednego aminokwasu oddziaływują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
W strukturze równoległej, grupy jednego aminokwasu oddziaływują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących miejsca wiązania hem w mioglobinie są prawdziwe?
Wiązanie O2 w zamian żelaza hemu prowadzi do wsunięcia jonów w płaszczyznę protoporfiryny hemu
W mioglobinie utlenione żelazo występuje na 3 stopniu utlenienia
Wiązanie O2 w zamian żelaza hemu prowadzi do wsunięcia jonów w płaszczyznę protoporfiryny hemu
W mioglobinie utlenione żelazo występuje na 3 stopniu utlenienia
Które z poniższych stwierdzeń na temat stałej Km są prawdziwe?
To stała dysocjacji kompleksu enzym-substrat
Jest równa co do wartości stężenia substratu, przy którym prędkość reakcji jest równa połowie prędkości maksymalnej.;
Im większa wartość Km tym szybciej..
Definiują ją, jako iloraz sumy stałych szybkości reakcji, w których zużywany jest kompleks enzym-substrat do stałej szybkości reakcji, w której kompleks ES powstaje
Można ją wyznaczyć bezpośrednio z ..Vmax,
Jest bezpośrednią miarą skuteczności katalitycznej enzymu
Jest równa co do wartości stężenia substratu, przy którym prędkość reakcji jest równa połowie prędkości maksymalnej.;
Można ją wyznaczyć bezpośrednio z ..Vmax,
Jest bezpośrednią miarą skuteczności katalitycznej enzymu
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących oczyszczania białek są prawdziwe?
Elektroforeza dwukierunkowa to połączenie techniki elektroforezy typu SDS-PAGE i techniki Western blotting.
W technice chromatografii metoda filtracji żelowej, podobnie jak w elektroforezie żelowej, największe białka opuszczają żel jako pierwsze
Masę cząsteczkową białek można oznaczyć, np. stosując metodę spektrometrii mas z użyciem elektrorozpraszania lub techniki MALDI-TOF
Rozpuszczalność większości białek zmniejsza siłę w stężonych roztworach niektórych soli a efekt tego nazywamy wysalaniem
Za pomocą ultrawirowanie możliwe jest wyznaczenie masy cząsteczkowej białka i oddzielenie
W technice chromatografii metoda filtracji żelowej, podobnie jak w elektroforezie żelowej, największe białka opuszczają żel jako pierwsze
Masę cząsteczkową białek można oznaczyć, np. stosując metodę spektrometrii mas z użyciem elektrorozpraszania lub techniki MALDI-TOF
Rozpuszczalność większości białek zmniejsza siłę w stężonych roztworach niektórych soli a efekt tego nazywamy wysalaniem
Za pomocą ultrawirowanie możliwe jest wyznaczenie masy cząsteczkowej białka i oddzielenie

Powiązane tematy

Inne tryby