Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Sprawdzian z rozdziału 3 biologii dla klasy 7 szkoły podstawowej. Pytania dotyczą składników odżywczych, budowy układu pokarmowego, procesów trawienia, profilaktyki i chorób układu pokarmowego. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 48 Rozwiązywany: 144423 razy
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
stanowi środowisko reakcji chemicznych
uczestniczy w termoregulacji
pełni funkcję odpornościową
magazynuje energię
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
stanowi środowisko reakcji chemicznych
uczestniczy w termoregulacji
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
28
36
32
32

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
trzustce
żołądku
dwunastnicy
wątrobie
Gdzie pokarm jest trawiony przez pepsynę? Jaki składnik trawiony jest przez ten enzym?
Pepsyna to enzym trawiący
. . . . . . . .
w
. . . . . . . .
.
Pepsyna to enzym trawiący białkaw żołądku.

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Zaznacz gruczoły trawienne.
jelito cienkie
wątroba
jelito grube
żołądek
ślinianki
trzustka
wątroba
ślinianki
trzustka

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Które z wymienionych składników są wchłaniane najpierw do limfy, a dopiero później do krwi?
cukry proste
cukry złożone
aminokwasy
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
jelito grube
gardło
jama ustna
żołądek
jelito cienkie
przełyk
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Dobrym źródłem magnezu są:
ryby, owoce morza, cytrusy
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Staphylococcus aureus
Escherichia coli
Helicobacter pylori
Salmonella
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
bulimia
anoreksja
nadwaga
otyłość
anoreksja

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
3
6
4
5