Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Sprawdzian z rozdziału 3 biologii dla klasy 7 szkoły podstawowej. Pytania dotyczą składników odżywczych, budowy układu pokarmowego, procesów trawienia, profilaktyki i chorób układu pokarmowego. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 48 Rozwiązywany: 147243 razy
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
uczestniczy w termoregulacji
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
stanowi środowisko reakcji chemicznych
magazynuje energię
pełni funkcję odpornościową
uczestniczy w termoregulacji
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
stanowi środowisko reakcji chemicznych
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
36
28
32
32

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
trzustce
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
Gdzie pokarm jest trawiony przez pepsynę? Jaki składnik trawiony jest przez ten enzym?
Pepsyna to enzym trawiący
. . . . . . . .
w
. . . . . . . .
.
Pepsyna to enzym trawiący białkaw żołądku.

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Zaznacz gruczoły trawienne.
wątroba
jelito cienkie
żołądek
ślinianki
jelito grube
trzustka
wątroba
ślinianki
trzustka

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Które z wymienionych składników są wchłaniane najpierw do limfy, a dopiero później do krwi?
cukry złożone
kwasy tłuszczowe
aminokwasy
cukry proste
kwasy tłuszczowe
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
gardło
jama ustna
przełyk
jelito cienkie
żołądek
jelito grube
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Dobrym źródłem wapnia są:
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
ryby morskie
mleko, sery i jaja
Dobrym źródłem magnezu są:
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
ryby, owoce morza, cytrusy
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Escherichia coli
Helicobacter pylori
Salmonella
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
nadwaga
anoreksja
otyłość
bulimia
anoreksja

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
6
4
5
5