Pytania i odpowiedzi

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 42297 razy
Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
B9
B12
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
32
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
receptorowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
osteoporozę, krzywicę
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
żołądku