Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 89875 razy
Zaznacz cechy białek:
stanową materiał zapasowy organizmu
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
B9
A
D
B12
K
C
B9
B12
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
trzustce
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
32
28
36
30
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
tłuszcze
białka
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
budulcowe
sygnałowe
receptorowe
obronne
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
bóle mięśni
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Salmonella
E. coli
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
nadwaga
otyłość
bulimia
anoreksja
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
wątrobie
żołądku
trzustce
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
wątroba
ślinianki
trzustka
dwunastnica
żołądek
wątroba
ślinianki
trzustka
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
skrobia
glikogen
fruktoza
glukoza
fruktoza
glukoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
3
4
5
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
żelaza
witaminy A
fluoru
witaminy C
witaminy C