Strona 1

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
stanową materiał zapasowy organizmu
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
D
B12
B9
A
C
K
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
trzustce
żołądku
wątrobie
dwunastnicy
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
32
28
30
36
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
białka
tłuszcze
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
mięso i jaja
produkty mleczne