Strona 1

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B12
B9
K
D
C
A
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
dwunastnicy
żołądku
trzustce
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
32
30
36
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
węglowodany
tłuszcze
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
produkty mleczne
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
ryby i owoce morza
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj