Strona 1

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
dostarczają organizmowi energię
stanową materiał zapasowy organizmu
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
K
B9
B12
C
A
D
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
żołądku
trzustce
dwunastnicy
wątrobie
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
32
30
28
36
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
tłuszcze
węglowodany
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
mięso i jaja
produkty mleczne
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża