Test

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
stanową materiał zapasowy organizmu
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
K
B9
B12
A
C
D
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
trzustce
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
rozkładają cukry
wytwarzają enzymy trawienne
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
36
30
32
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
węglowodany
tłuszcze