Test: Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Strona 1

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
stanową materiał zapasowy organizmu
dostarczają organizmowi energię
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B9
C
K
A
B12
D
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
dwunastnicy
trzustce
żołądku
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
28
36
32
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
białka
tłuszcze