Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 57362 razy
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
stanową materiał zapasowy organizmu
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
K
D
C
A
B12
B9
C
B12
B9
Żółć wytwarzana jest w:
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
32
36
28
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
tłuszcze
białka
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
receptorowe
obronne
budulcowe
sygnałowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
ryby morskie
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
bóle mięśni
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
bulimia
otyłość
anoreksja
nadwaga
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
żołądku
wątrobie
jamie ustnej
trzustce
żołądku