Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 90015 razy
Zaznacz cechy białek:
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
dostarczają organizmowi energię
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
A
B12
K
D
B9
C
B12
B9
C
Żółć wytwarzana jest w:
trzustce
wątrobie
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
wytwarzają enzymy trawienne
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
36
28
32
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
tłuszcze
białka
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
mięso i jaja
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
obronne
budulcowe
receptorowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
osteoporozę, krzywicę
bóle mięśni
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
nadwaga
bulimia
otyłość
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
C
B6
A
masło, mleko, tran
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
orzechy, soja, drożdże
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
wątrobie
jamie ustnej
trzustce
żołądku
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
żołądek
trzustka
wątroba
ślinianki
dwunastnica
trzustka
wątroba
ślinianki
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glukoza
glikogen
fruktoza
skrobia
glukoza
fruktoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
4
3
5
6
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
witaminy A
fluoru
witaminy C
żelaza
witaminy C