Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 42297 razy
Zaznacz cechy białek:
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
dostarczają organizmowi energię
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B9
B12
D
A
K
C
B9
B12
C
Żółć wytwarzana jest w:
żołądku
wątrobie
dwunastnicy
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
32
28
30
36
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
białka
węglowodany
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
mięso i jaja
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
budulcowe
sygnałowe
receptorowe
obronne
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
mleko, sery i jaja
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Staphylococcus aureus
E. coli
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
otyłość
anoreksja
nadwaga
bulimia
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
wątrobie
jamie ustnej
trzustce
żołądku
żołądku