Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 90190 razy
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
stanową materiał zapasowy organizmu
odpowiadają za transport substancji w organizmie
dostarczają organizmowi energię
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B9
B12
D
K
C
A
B9
B12
C
Żółć wytwarzana jest w:
trzustce
wątrobie
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
36
32
28
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
węglowodany
białka
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
budulcowe
sygnałowe
receptorowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
ryby morskie
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zaburzenia krzepliwości krwi
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
osteoporozę, krzywicę
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
E. coli
Staphylococcus aureus
Salmonella
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
bulimia
otyłość
nadwaga
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
C
B6
A
masło, mleko, tran
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
orzechy, soja, drożdże
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
trzustce
wątrobie
żołądku
jamie ustnej
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
dwunastnica
ślinianki
żołądek
trzustka
wątroba
ślinianki
trzustka
wątroba
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glikogen
fruktoza
glukoza
skrobia
fruktoza
glukoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
4
6
3
5
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
żelaza
witaminy C
fluoru
witaminy A
witaminy C