Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 89781 razy
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
D
B9
K
A
C
B12
B9
C
B12
Żółć wytwarzana jest w:
dwunastnicy
żołądku
wątrobie
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
rozkładają cukry
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
36
32
30
28
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
białka
węglowodany
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
mięso i jaja
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
receptorowe
obronne
sygnałowe
budulcowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
otyłość
bulimia
nadwaga
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
żołądku
jamie ustnej
trzustce
wątrobie
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
trzustka
żołądek
ślinianki
wątroba
dwunastnica
trzustka
ślinianki
wątroba
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glukoza
fruktoza
glikogen
skrobia
glukoza
fruktoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
4
3
5
6
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
żelaza
witaminy A
fluoru
witaminy C
witaminy C