Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 58110 razy
Zaznacz cechy białek:
dostarczają organizmowi energię
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B9
D
K
A
B12
C
B9
B12
C
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
żołądku
dwunastnicy
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
36
30
32
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
białka
węglowodany
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
mięso i jaja
produkty mleczne
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
budulcowe
sygnałowe
receptorowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
mleko, sery i jaja
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
bóle mięśni
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Staphylococcus aureus
E. coli
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
otyłość
bulimia
nadwaga
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
żołądku
jamie ustnej
wątrobie
trzustce
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
żołądek
ślinianki
wątroba
trzustka
dwunastnica
ślinianki
wątroba
trzustka
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
skrobia
glikogen
fruktoza
glukoza
fruktoza
glukoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
3
6
4
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
żelaza
witaminy C
witaminy A
fluoru
witaminy C