Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 4854 razy
Z punktu widzenia inżynierii materiałowej produkty dzielimy na:
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z substancji organicznych
Produkty wywodzące się z substancji nieorganicznych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z surowców, których cechy i właściwości zostały zmodyfikowane przez dobraną obróbkę termiczną to grupa
1
2
3
1
Produkty o zaprogramowanych właściwościach i cechach i wywodzące się z surowców spożywczych należą do grupy
2
3
1
2
określenia Tailored, skrojony na miarę, dopasowany do potrzeb dotyczą grupy:
2
3
1
2
Produkty uzyskane z wyizolowanych składników, niekoniecznie spożywczych, poprzez ich odpowiednie skomponowanie i poddanie obróbce to grupa
1
2
3
3
Do grupy 3 pasuje określenie
reengineered
tailored
engineered
engineered
mleko spożywcze jest przedstawicielem grupy
2
1
3
1
zabielacz do kawy jest przedstawicielem grupy:
2
3
1
3
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
1
3
2
2
surogat to:
substancje spożywcze z części niejadalnych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
białko z organizmów jednokomórkowych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
2
1
3
3
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
białka roślinnego
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
alg
soji
glonów
alg
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
jako dodatki do pasz i żywności
do pasz zwierząt
jako dodatki do żywności
do pasz zwierząt
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
ropy naftowej
węgla brunatnego
sacharozy
biodiesla
gazu ziemnego
ropy naftowej
węgla brunatnego
gazu ziemnego
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
substancje wzmacniające smak
białko zwierzęce
substancje aromatyzujące
białko roślinne
glutaminiany
kazeiniany
substancje aromatyzujące
białko roślinne
kazeiniany
nietradycyjne nośniki energii to:
ogrzewanie omowe
pole magnetyczne
podczerwień
mikrofale
ogrzewanie otwartym płomieniem
ogrzewanie omowe
pole magnetyczne
podczerwień
mikrofale
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
ciekły azot
tlenek węgla
ozon
dwutlenek węgla
ciekły azot
dwutlenek węgla
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
napromieniowane
ogrzewanie
napromieniowane

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby