Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 4668 razy
W chlebie wielorazowym oddziela się części zewnętrzne metodami;
śrutowania
mielenia
filtracji
destylacji
śrutowania
mielenia
mąkę można podzielić w zależności od:
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
na przybliżoną ocenę przydatnośći techniczną pozwalają badania:
jakość okrywy owocowo-nasiennej
wymiał ziarna
wymytego z mąki glutenu
wymytego z mąki glutenu
sypkość, porowatość, przewodnictwo cieplne, sorpcyjność to:
właściwości chemiczne mąki
właściwości fizyczne wypieków
właściwości fizyczne mąki
właściwości fizyczne mąki
smak i zapach mąki powinien być
świeży
lekko czerstwy
czerstwy
świeży
barwa mąki powinna być:
jednolita
biała
lekkoszara
jednolita
maksymalna wilgotność mąki:
10%
5%
15%
15%
w mące zanieczyszczenia mineralne i organiczne są:
całkowicie niedopuszczalne
dopuszczalne w niewielkich zakresach
dopuszczalne
całkowicie niedopuszczalne
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
g
mm
g/cm3
mm
elastyczność glutenu wyraża się w:
mm
g/cm3
stopniach
stopniach
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
10-12
1-2
3-8
3-8
kasza wytwarzana jest z:
żyta
kukutydzy
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
jęczmienia
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
ziarna w kaszach powinny być:
jednolote odmianowo
równe wielkością
mogą być wymiksowane z innymi rodzajami ziaren
mogą być w niewielkim stopniu zanieczyszczone
czyste
mogą być różne wielkością
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
szkliste
jednolote odmianowo
równe wielkością
czyste
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
szkliste
wady kasz mogą wynikać ze:
użycia złego surowca
wadliwego procesu technologicznego
częstego przerzucania worka z kaszą
złego magazynowania
użycia złego surowca
wadliwego procesu technologicznego
częstego przerzucania worka z kaszą
złego magazynowania
otręby to produkt powstały z:
cięcia
ugniatania
przemiału
przemiału
otręby powstają z takich zbóż jak:
owies
żyto
pszenica
pszenżyto
owies
żyto
pszenica
otręby są:
produktem uboczym
głównym produktem
produktem uboczym
otręby stanowią
5% ziarna
20% ziarna
10% ziarna
10% ziarna
Otręby posiadają dużą ilość
witamin
błonnika
mikro i makroelementów
witamin
błonnika
mikro i makroelementów
Otręby stosowane są głównie jako:
składnik wypieków
pasza
pasza

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby