Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
8203 razy
W chlebie wielorazowym oddziela się części zewnętrzne metodami;
filtracji
mielenia
destylacji
śrutowania
mielenia
śrutowania
mąkę można podzielić w zależności od:
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
na przybliżoną ocenę przydatnośći techniczną pozwalają badania:
wymytego z mąki glutenu
jakość okrywy owocowo-nasiennej
wymiał ziarna
wymytego z mąki glutenu
sypkość, porowatość, przewodnictwo cieplne, sorpcyjność to:
właściwości fizyczne wypieków
właściwości chemiczne mąki
właściwości fizyczne mąki
właściwości fizyczne mąki
smak i zapach mąki powinien być
świeży
czerstwy
lekko czerstwy
świeży
barwa mąki powinna być:
biała
lekkoszara
jednolita
jednolita
maksymalna wilgotność mąki:
5%
10%
15%
15%
w mące zanieczyszczenia mineralne i organiczne są:
dopuszczalne w niewielkich zakresach
całkowicie niedopuszczalne
dopuszczalne
całkowicie niedopuszczalne
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
g
g/cm3
mm
mm
elastyczność glutenu wyraża się w:
mm
stopniach
g/cm3
stopniach
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
3-8
1-2
10-12
3-8
kasza wytwarzana jest z:
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
żyta
kukutydzy
jęczmienia
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
ziarna w kaszach powinny być:
jednolote odmianowo
równe wielkością
szkliste
mogą być w niewielkim stopniu zanieczyszczone
czyste
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
mogą być wymiksowane z innymi rodzajami ziaren
mogą być różne wielkością
jednolote odmianowo
równe wielkością
szkliste
czyste
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
wady kasz mogą wynikać ze:
wadliwego procesu technologicznego
częstego przerzucania worka z kaszą
użycia złego surowca
złego magazynowania
wadliwego procesu technologicznego
częstego przerzucania worka z kaszą
użycia złego surowca
złego magazynowania
otręby to produkt powstały z:
ugniatania
przemiału
cięcia
przemiału
otręby powstają z takich zbóż jak:
pszenżyto
pszenica
owies
żyto
pszenica
owies
żyto
otręby są:
głównym produktem
produktem uboczym
produktem uboczym
otręby stanowią
5% ziarna
20% ziarna
10% ziarna
10% ziarna
Otręby posiadają dużą ilość
mikro i makroelementów
witamin
błonnika
mikro i makroelementów
witamin
błonnika
Otręby stosowane są głównie jako:
składnik wypieków
pasza
pasza
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie