Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 4615 razy
Cukier otrzymuje się z:
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
buraków ćwikłowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
Cukier stosuje się jako;
środek słodzący
barwnik
środek utrwalający produkty
środek słodzący
środek utrwalający produkty
Cechy cukru pierwszej kategorii:
barwa biała
zlepione kryształy
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
barwa kremowa
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
bez obcych smaków i posmaków
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
bez obcych smaków i posmaków
Cukier drugiej kategorii
obecne zlepki, grudki
roztwory tworzą zawiesinę
bez zlepków, grudek
barwa klarownie biała
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
Cukier trzeciej kategorii:
barwa biała
barwa jasnokremowa
nie skleja się
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
barwa jasnokremowa
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
nieznajomość ewentualnych powikłań
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Sorbitol
Mannitol
Akritol
Aspartam
Awannitol
Sorbitol
Mannitol
Aspartam
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru roślin
spadzi
Miody nektarowe w większości są
jasne
ciemne
pośrednie
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
wielokwiatowe
jednokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
mniej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
płynny
skrystalizowany
płynny
krupiec to miód
skrystalizowany
płynny
skrystalizowany
Zboża to:
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
nie
tak

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby