Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
8203 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
buraków ćwikłowych
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
środek słodzący
barwnik
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
zlepione kryształy
bez obcych smaków i posmaków
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
barwa kremowa
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
bez obcych smaków i posmaków
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
Cukier drugiej kategorii
obecne zlepki, grudki
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
barwa klarownie biała
roztwory tworzą zawiesinę
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
Cukier trzeciej kategorii:
roztwór dolny jest opalizujący
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
barwa biała
nie skleja się
może się lekko sklejać
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
może się lekko sklejać
barwa jasnokremowa
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
nieznajomość ewentualnych powikłań
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Akritol
Mannitol
Sorbitol
Awannitol
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Aspartam
Aspartam charakteryzuje się:
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru zwierząt XD
nektaru roślin
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru roślin
spadzi
nektaru i spadzi
Miody nektarowe w większości są
ciemne
pośrednie
jasne
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
barwę (jasne, ciemne)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
wielokwiatowe
jednokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
jasno- brunatno zielona
mniej mdłe niż miody kwiatowe
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
Patoka to miód
płynny
skrystalizowany
płynny
krupiec to miód
płynny
skrystalizowany
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
nie
tak
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie