Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 8311 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków cukrowych
buraków ćwikłowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
barwnik
środek słodzący
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
kryształy bez zlepków i grudek
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
barwa kremowa
zlepione kryształy
kryształy bez zlepków i grudek
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
barwa biała
Cukier drugiej kategorii
obecne zlepki, grudki
barwa klarownie biała
bez zlepków, grudek
roztwory tworzą zawiesinę
roztwory mogą być lekko opalizujące
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
roztwory mogą być lekko opalizujące
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez obcych zapachów i posmaków
Cukier trzeciej kategorii:
nie skleja się
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
może się lekko sklejać
barwa biała
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Aspartam
Akritol
Mannitol
Awannitol
Sorbitol
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru roślin
Miody nektarowe w większości są
jasne
ciemne
pośrednie
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
ciemno- brunatno żółta
mniej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
Patoka to miód
skrystalizowany
płynny
płynny
krupiec to miód
płynny
skrystalizowany
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
nie
tak

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby