Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 8201 razy
Cukier otrzymuje się z:
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
buraków ćwikłowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
barwnik
środek słodzący
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
zlepione kryształy
barwa biała
bez obcych smaków i posmaków
barwa kremowa
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
barwa biała
bez obcych smaków i posmaków
Cukier drugiej kategorii
roztwory mogą być lekko opalizujące
barwa klarownie biała
bez zlepków, grudek
roztwory tworzą zawiesinę
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
obecne zlepki, grudki
bez obcych zapachów i posmaków
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez zlepków, grudek
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez obcych zapachów i posmaków
Cukier trzeciej kategorii:
barwa jasnokremowa
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
może się lekko sklejać
roztwór dolny jest opalizujący
nie skleja się
barwa biała
barwa jasnokremowa
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
może się lekko sklejać
roztwór dolny jest opalizujący
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
negatywny wpływ na zdrowie
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Awannitol
Akritol
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Aspartam charakteryzuje się:
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru roślin
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru zwierząt XD
nektaru roślin
spadzi
nektaru i spadzi
Miody nektarowe w większości są
ciemne
jasne
pośrednie
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
mniej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
płynny
skrystalizowany
płynny
krupiec to miód
skrystalizowany
płynny
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
nie
tak
tak

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby