Test w formie fiszek Test egzaminacyjny potwierdzający kwalifikacje zawodowe "Produkcja wyrobów cukierniczych". Arkusz testowy WRZESIEŃ 2014, Kwalifikacja T4
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 17460 razy
Ciasto kruche w czasie wałkowania ściąga się i kurczy, a wyroby po upieczeniu są twarde.
Przyczyną powstania tej wady jest
zbyt duży dodatek tłuszczu do ciasta
dodanie do ciasta mąki o słabym glutenie
zbyt długi proces miesienia ciasta
dodanie do ciasta żółtek zamiast białka
zbyt długi proces miesienia ciasta
Którą temperaturę należy zapewnić podczas transportu jaj i mleka?
14°C
4°C
-4°C
25°C
4°C
Do sporządzania ciasta zbijanego w ubijarce należy użyć mieszadła w kształcie
łopaty
haka
rózgi
ramy
haka
Którego urządzenia należy użyć do wypieku wafli?
żelazka
dzielarki
formierki
patelni
żelazka
Przedstawioną na rysunku przyprawą jest
kmin rzymski
anyż
imbir
gałka muszkatołowa
imbir
Masę makową należy przechowywać nie dłużej niż 1 dobę w temperaturze
0°C
6°C
25°C
18°C
6°C
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
B
C
A
D
A
Najkrótszy okres przydatności do spożycia ma krem
bita śmietana
szwedzki
russel beżowy
półtłusty
bita śmietana
Która grupa składników oprócz cukru kryształu wchodzi w skład masy grylażowej?
migdały i jaja
migdały i tłuszcz cukierniczy
orzechy i jaja
orzechy i tłuszcz cukierniczy
orzechy i tłuszcz cukierniczy
Ile sztuk jaj należy użyć do wykonania 3 strucli makowych, jeżeli do wykonania jednej strucli
potrzeba 300 g jaj, a 1 jajo waży 50 g?
10 sztuk
12 sztuk
18 sztuk
16 sztuk
18 sztuk
Na podstawie danych zawartych w normatywie oblicz, ile cukru potrzeba do wykonania 2 kg pomady wodnej.
1,17 kg
1,95 kg
0,78 kg
1,56 kg
1,56 kg
Którą grupę surowców oprócz masła i mąki należy użyć do sporządzenia ciasta na faworki?
bakalie, jaja, amoniak
żółtka, śmietana, spirytus
jaja, śmietana, spirytus
śmietana, jaja, drożdże
żółtka, śmietana, spirytus
Do produkcji tortów marcello należy przygotować blaty
biszkoptowo-tłuszczowe z makiem
biszkoptowo-tłuszczowe z owocami
biszkoptowe z dodatkiem kakao
kruche z dodatkiem orzechów
biszkoptowe z dodatkiem kakao
Drożdże jako biologiczny środek spulchniający wywołują fermentację
octową z wydzieleniem alkoholu metylowego
propionową z wydzieleniem dwutlenku węgla
alkoholową z wydzieleniem dwutlenku węgla
mlekową z wydzieleniem alkoholu etylowego
alkoholową z wydzieleniem dwutlenku węgla
Który surowiec należy przechowywać w magazynie o wilgotności względnej ok. 60% i temperaturze 10-14°C?
twaróg
owoce
masło
mąkę
mąkę
Których operacji technologicznych, oznaczonych X,Y, brakuje w zamieszczonym schemacie produkcji kremu russel grzanego?
X - ogrzewanie, Y - chłodzenie
X - ogrzewanie, Y - ubijanie
X - chłodzenie, Y - ubijanie
X - chłodzenie, Y - mieszanie
X - ogrzewanie, Y - ubijanie
Które ciasto należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
zbijane
piernikowe
kruche
drożdżowe
kruche
Białko do produkcji ciasta beżowego należy
wymieszać z sokiem z cytryny
schłodzić do temperatury 2°C
podgrzać do temperatury 70°C
wymieszać z roztworem soli
schłodzić do temperatury 2°C
Do produkcji której grupy ciast nie należy używać cukru?
biszkoptowych i zbijanych
francuskich i parzonych
biszkoptowych i parzonych
francuskich i beżowych
francuskich i parzonych
Do przygotowania 10 bankietówek należy użyć 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, aby udekorować 50 bankietówek, uwzględniając straty technologiczne
wynoszące 10%?